Ga naar hoofdinhoud

231 miljoen euro naar vmbo-techniek


Het ministerie van onderwijs en wetenschappen gaat 231 miljoen euro uitgeven aan stimulering van het vmbo-techniekonderwijs. In 45 regio’s zijn de plannen al goedgekeurd, de rest krijgt tijd tot 1 oktober.

De uitgave is een gevolg van het Regeerakkoord, waarin 100 miljoen extra werd uitgetrokken voor het techniekonderwijs. De regeringspartijen constateren dat er te weinig mensen op mbo-niveau in technische beroepen worden opgeleid, onder andere omdat er op de vmbo’s te weinig gekozen wordt voor de techniek door het toch al krimpende aantal leerlingen.

Minister Arie Slob nodigde daarop vorig jaar de scholen uit om per regio een plan te maken. Daarin zouden bedrijfsleven, beroepsonderwijs en vmbo gezamenlijk moeten optrekken. De keuze om het per regio te doen heeft te maken met dat in verschillende regio’s verschillende technische bedrijven gevestigd zijn. De plannen moesten gericht zijn op het verbeteren van het onderwijs en op de werving van nieuwe leerlingen. De inleverdatum voor de plannen was 1 april. Het ministerie maakt nu bekend dat 78 regio’s plannen hebben ingeleverd en dat er voor 45 plannen al goedkeuring verleend is. De rest krijgt de mogelijkheid om aan de voorstellen te schaven tot 1 oktober. Met de plannen is in totaal 231 miljoen euro gemoeid.

2 reacties op “231 miljoen euro naar vmbo-techniek

  • Sandra

    Zou jammer zijn dat er geld naar de schilderscool gaat. School noemen ze dat, het is eerder een uitzendburo. Er worden je gouden bergen beloofd als je naar die school gaat, cursus hier, cursus daar, loon kun je snel opbouwen. Nou, niks van dit alles. Enigste wat je kunt is werken en nog eens werken, 3 jaar buffelen voor 6 euro. Helft van wat je moet leren leer je niet. Daar kom je bij het praktijkexamen ineens achter dat je sommige technieken niet beheerst omdat de school daar geen tijd in sterkt en de leermeester ook niet. Vorige week heeft een groep van 10 personen examen gedaan waarvan er 8 zijn gezakt. Gisteren een groep waarvan de helft is gezakt. En dan maar zeggen dat de leerlingen laks zijn. Nou schilderscool en leermeesters, kijk eens naar jullie zelf want daar gaat ook heel wat mis!! Dit ligt echt niet alleen aan de leerlingen. Leerlingen worden geplaatst bij grote bedrijven waar ze de meeste tijd alleen maar mogen schuren en gronden, dan moet je examen doen en zak je, hoe zou dat nu komen?? De leerlingen worden gewoon gebruikt als goedkope werkkracht en schilderscool zal daar wel dik aan verdienen.

  • Hein Polinder

    Beste Sandra

    Ik vind het spijtig dat je deze ervaring hebt, het is alleen jammer dat nu alle schildersvakopleidingen over één kam worden geschoren en wij in Zutphen herkennen ons daar absoluut niet in.
    Misschien is het goed om paard en man te noemen zodat die er wat aan kunnen gaan doen!
    Met hartelijke groet
    Hein Polinder
    Schildersvakopleiding Zutphen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


SchildersVakopleidingen verwelkomen meer leerlingen

Paneel decoreren maakt vmbo’ers trots

Rigo zwaait trouwe laborant uit (een beetje dan)

Meer geld naar vmbo-scholen met techniekprofiel

‘Betrek bedrijfsleven bij herziening onderwijs’


Naar archief >