Een kansberoep, een krapteberoep; het zijn termen die de laatste maanden zijn gebruikt om aan te geven dat werkgevers zitten te springen om nieuwe schilders. Het gaat goed met de economie, per 100 werklozen zijn er gemiddeld 93 vacatures en ook en de werkgelegenheid in de bouw blijft toenemen – door onder meer nieuwe woningen en energietransitie. Bouw- en installatiebedrijven hebben volop werk, maar kampen met grote personeelstekorten. Het UWV heeft schilders opgenomen in de lijst van moeilijk vervulbare vacatures, waarin de uitkeringsinstantie onder meer ook timmerlieden, dakdekkers, glaszetters en stukadoors noemt.
Toch wist de NOS deze maand te melden dat schilders juist moeilijk aan de bak komen. “De landelijke arbeidsmarkt is heel ruim voor maatschappelijk werkers, schilders, metaalspuiters, kappers en schoonheidsspecialisten”, schreef NPO Radio 1. “Voor hen is het relatief lastig om een passende baan te vinden.”
Volgens zegsvrouw Sascha Elzinga van het UWV heeft de NOS zich gebaseerd op UWV’s Spanningsindicator: ‘Dit is een indicator die in veel gevallen overeenkomt met de door werkgevers ervaren krapte aan personeel, maar niet altijd. De Spanningsindicator kijkt naar het aantal openstaande vacatures en het aantal mensen dat korter dan zes maanden WW ontvangt.’ Mogelijk stammen de gegevens waarop de omroep zich baseert uit de wintermaanden, waarin veel schilders thuis zitten met een WW-uitkering. In deze relatief natte en koude periode is er simpelweg minder werk.
Elzinga bevestigt dat schilder voor het UWV nog altijd een krapteberoep is: er is meer vraag van werkgevers dan dat werkzoekenden zich aanbieden. De instantie baseert zich niet alleen op de Spanningsindicator, maar haalt ook ‘actief feedback op uit de praktijk. Op die manier ontstaat ons rapport Moeilijk vervulbare vacatures.’
Een mogelijke verklaring voor het grote verschil tussen vraag naar en aanbod van schilders is dat tijdens de economische crisis de instroom van jongeren in bouwopleidingen sterk daalde. Het aantal bbl-plekken nam in die periode flink af, maar neemt inmiddels weer toe. Daarbij is volgens het UWV veel ruimte voor allround vaklieden “die ook eenvoudige taken op het gebied van werktuigbouw, elektra en installatiewerk kunnen uitvoeren”.
Zie ook: ‘Schilder is kansberoep’