Ga naar hoofdinhoud

Schilderhacks


Mij overkwam het een tijdje geleden bijna. Mijn makelaar is het gisteren overkomen, zag ik op Facebook. En het kan jou ook gebeuren. Nee, dit stuk gaat niet over prachtige trucs om sneller schilderwerk uit te voeren. Dit stuk gaat over 'hacken'. Het inbreken op je gegevens en daar vervolgens iets crimineels mee uithalen.

Ook schilders worden slachtoffer van hackers.

Mij overkwam het volgende: ik ben voorzitter van een klein (maar leuk!) netwerkclubje in Limburg. Op een woensdagochtend ontving ik van onze penningmeester een reply op een mailtje vanaf mijn emailadres dat er inderdaad geld op de rekening stond en dat er direct geld overgemaakt kon worden. Uiteraard heb ik gelijk contact met haar opgenomen dat de mail met de vraag of er geld op de rekening stond niet van mij afkomstig was. Maar ze hadden wel mijn emailadres gebruikt!

Gelukkig zijn er middelen om te checken of je email gehackt is. Daarnaast had ik voor het betreffende emailadres toevallig al ’tweestapsverificatie’ ingesteld wat een heel goed middel tegen hacken is. En inderdaad bleek mijn email niet gehackt. Ze hadden mijn emailadres nagemaakt. Hoe dat kan weet ik dan toevallig wel. Een emailadres kun je ‘spoofen’, namaken, zodat het lijkt alsof de email vanaf een bepaald emailadres afkomstig was.

Waarschijnlijk hebben ze mijn emailadres uit een groot bestand van sites die ooit gehackt zijn. Of dat bij jouw emailadres en wachtwoord ooit gebeurd is, kun je hier checken. De meeste mensen gebruiken namelijk dezelfde gebruikersnaam/wachtwoord combinatie vaker. En dat is dus gevaarlijk!

Wat kan er dan bijvoorbeeld gebeuren?

  • Als hackers je website opkunnen: je website gijzelen en losgeld vragen of bijvoorbeeld een valse betaalfunctie erop zetten. Of je ip-adres gebruiken om een ‘malware’ website op te zetten.
  • Als ze je wachtwoord en email-adres hebben: mails uit jouw naam sturen. Met bijvoorbeeld een bericht dat je bijna failliet bent en of je wil helpen met een donatie.
  • Als ze je social media profielen kunnen gebruiken: ook weer gijzelen of via messenger mensen vragen om geld in verband met je naderende faillissement.

Nu ben ik niet vreselijk thuis in hoe en wat precies. Maar ik ben al wel handiger dan de meeste schilders, weet ik uit ervaring. Wat kun je hier dan tegen doen? Begin met de check of je emailadres ooit gelekt is in een hack. En ga daarna naar de website ‘Laat je niet hack maken’. Deze website is opgezet door de bekende techjournalist Daniel Verlaan van RTL4. En mocht je op de hoogte willen blijven van het laatste nieuws op het gebied van hacken, volg hem dan op Twitter.

Ben jij zelf wel eens bijna gehackt of heb je al te maken gehad met hackers? Laat je reactie hieronder achter, zodat we elkaar waarschuwen en sterker staan tegen hackers!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


PPG verlengt Colorful Communities tot en met 2035

Baan Twente wederom beste Mercedes-Benz Van ProCenter

Oostveen overgenomen door Hoogstraten Haarzuilens

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

Soudal slaat vleugels uit naar Japan