Het Zeeuwse Schildersbedrijf Eric Grim is tot winnaar uitgeroepen van de Schildersvakprijs 2009. De publieksprijs werd in de wacht gesleept door schildersbedrijf De Schilder Ligtenberg uit Rijssen.
Het Zeeuwse schildersbedrijf Eric Grim is tot winnaar uitgeroepen van de Schildersvakprijs 2009. Zijn project 'Overschilderwerk en renovatiewerk aan een Zeeuwse Woonboerderij in Biggekerke' kreeg de beste beoordeling van de jury. De publieksprijs werd in de wacht gesleept door schildersbedrijf De Schilder Ligtenberg uit Rijssen met het project 'Glas-en schilderwerk in en aan het Nationaal Muziekkwartier te Enschede'.
De uitslag van de Schildersvakprijs 2009 werd dinsdagavond bekend gemaakt tijdens de SGA Vakdagen in Gorinchem, waar de finale plaatsvond. Een kleine honderd mensen, vooral werknemers van de genomineerde bedrijven, woonden de uitreiking bij. In totaal tien projecten waren genomineerd uit 41 ingezonden schildersprojecten. De vakjury kwam met aloude cliche dat de keuze "dit jaar bijzonder lastig was". De prijs heeft tot doel: ‘De kwaliteit van schilder- en onderhoudsschilderwerk in Nederland te bevorderen door bijzonder schilderwerk te belonen.'
Onder andere omdat onder de inzendingen heel bijzondere decoratie- en restauratietechnieken waren, zoals het herstellen van oude decoraties op linnen bespanning, het aanbrengen van tientallen meters marmer en houtimitatie of het beplakken van een orgel met circa 20.000 velletjes bladgoud. Dergelijke projecten lieten zich op het eerste oog lastig vergelijken met ‘gewoon' goed schilderwerk, zoals dat van Eric Grim in Biggekerke, die een bescheiden woonboerderij in Biggekerke schilderde.
Beoordeling
Het juryrapport: ‘Toch is ook dit keer weer gebleken dat niet het sóórt werk. noch de omvang ervan, het verschil maakt. Ook tussen decoratieschilderwerken bestaan namelijk aanmerkelijke kwaliteitsverschillen, net zoals er grote verschillen bestaan tussen zogenaamd ‘gewone' kwaliteitsschilderwerken. Die verschillen heeft de jury ook waargenomen.'
Ligtenberg
De publieksprijs ging naar De Schilder Ligtenberg in Rijssen, voor het schilderwerk aan het Muziekkwartier in Enschede, een groot multifunctioneel theater- en muziekcomplex in de Twentse stad. Dit was het enige nieuwbouwproject onder de genomineerde projecten.
De tien genomineerde projecten waren:
1. Schilderwerk aan het gerenoveerde Badpaviljoen in Domburg, door Schults Schilders uit Zierikzee.
2. Restauratie van negentiende-eeuws decoratieschilderwerk in de centrale hal van Hekkelman Advocaten & Notarissen in Nijmegen, door Leo Scholten Schilder- en restauratiewerken BV uit Huissen.
3. Glas- en schilderwerk, zowel binnen als buiten, in Museum de Hermitage in Amsterdam, door Schilderwerken De Boer Obdam BV uit Opdam.
4. Restauratieschilderwerk aan het Johan-de-Witt Huis in Den Haag, door Kloet Onderhoud uit Vlaardingen.
5. Schilderwerk, inclusief hout-, marmer-, natuursteen-imitatie- schilderwerk in het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam, door Van Vonderen Schildersbedrijf BV uit Bergeijk.
6. Glas- en schilderwerk aan en in het Nationaal Muziekkwartier Enschede, door De Schilder Ligtenberg uit Rijssen.
7. Renovatie- en decoratieschilderwerk aan het negentiende-eeuwse bedrijfspand van Nico Brillen en Lenzen in Steenwijk, door Henk van Arnhem Schildersbedrijf uit Tuk.
8. Restauratieschilderwerk, verguldwerk, historiserend schilderwerk aan de orgelluiken van de St. Pieterskerk Leiden, door De Ruyter Restauratie uit Delft.
9. Renovatie, kleuradvies en schilderwerk aan een voormalige Burgemeesterswoning in Scherpenzeel, door Boersma Schilders BV uit Woudenberg.
10. Complete overschilderbeurt, renovatieschilderwerk aan een Zeeuwse Woonboerderij in Biggekerke, door Schildersbedrijf Eric Grim uit Westkapelle.
Technische controle
Alle projecten werden technisch gecontroleerd door het onafhankelijke keuringsbureau Verf Advies Centrum (VAC) en bezocht door de vakjury, bestaande uit Jan Maurits Schouten (voorzitter, hoofdredacteur SchildersVakkrant, Reed Business, Doetinchem), Antoinette van de Wal (restauratie- en decoratieschilder, Rescura bv, Den Haag en Amsterdam), Johans Ariëns (directeur en eigenaar van Ariëns Vastgoed Onderhoud/Seuren Glasservice, Nijmegen), Grabel van Bergen Henegouwen (scheidend directeur van GB Schilders, Poeldijk), Kees Doornenbal (architect, directeur Rappagne & Partners, Amsterdam) en Edwin Groot (directeur Klantgericht Bouwen, Zoetermeer).