Ga naar hoofdinhoud

Toplin Aqua Introductie


Je hebt watergedragen en watergedragen. Meeste gangbare verfproducten op waterbasis zijn acrylaten (met of zonder polyurethaan) of alkyd emulsies. De grote verffabrieken kiezen voornamelijk voor deze producten. Afwijkend zijn bijvoorbeeld de biobased verven van Copperant, de silicaat houtverven van Keim en nu ook de lijnolie emulsie verf van Rigo Verffabriek. De Toplin Aqua zoals hij officieel heet. Gelanceerd in het najaar van 2018 en ik heb het product nu paar keer gebruikt, voornamelijk buiten. Nu de introductie, later volgt de praktijk.

De Toplin Aqua lijn

De Toplin Aqua lijn komt met een grondverf, voorlak en een aflak. In de aflak is er keuze voor zijde- en hoogglans. Ook zijn alle varianten verkrijgbaar in een lichte en donkere basis waardoor bijna alle kleuren mogelijk zijn. Voor elke toepassingen is er dus een variant. In eerste instantie ontwikkeld voor binnen maar de verf blijkt dusdanig sterk dat buiten toepassing ook mogelijk is. Toch kies ik in kritische situaties buiten voorlopig nog even voor de oplosmiddelhoudende variant van de Toplin. Maar voor “beschermd” buitenwerk is de Aqua zeer geschikt. Zo heb ik buiten de onderzijde van een grote carport, rabat delen en kozijnen van zeer goed hardhout reeds voorzien van het Lijnolie Aqua systeem. 

Toplin Aqua lijnolie
Toplin Aqua Aflak hoogglans na enkele dagen

Ontwikkeling

Het ontwikkelen van deze lijnolie emulsie verf ging niet vanzelf. Rigo Verffabriek had al een lijnolie emulsie voor binnen, de Linolux, maar is voor de ontwikkeling van deze nieuwe lijn met een schone lij gestart. Omdat het zo‘n afwijkend product is was er bij de toeleveranciers ook nauwelijks kennis en er was al helemaal geen referentierecept. Zo heeft het enkele jaren geduurd voordat het de eindfase bereikte. Vooral de ontwikkeling van de transparante basis bleek een serieuze uitdaging. Maar uiteindelijk is er een erg mooie, duurzame verf ontwikkeld die aan alle moderne eisen voldoet en een zeer lage impact heeft.

Voorlak

Wat voor ons Nederlanders het meest in het oog springt in deze Lijnolie Aqua lijn is de voorlak. Ik ken zelf geen enkel Nederlandse productlijn die een echte voorlak heeft. Althans, men noemt het niet zo. Ik kende voorlak al wel van enkele Duitse producten van Caparol: Vorlack heet het dan. Over het algemeen noemen wij voorlakken vaak overgronden, met grondverf dus. Op voorlak ga ik in een ander blog dieper in. Waar het hier om gaat is dat Rigo Verffabriek met de Toplin Aqua lijn een voorlak introduceert en deze ook zo noemt. Uniek voor Nederland, volgens mij.

Uniek

Rigo Verffabriek onderscheidt zich met dit product behoorlijk in vergelijking van wat er nu op de markt is. Een watergedragen product met een lijnolie bindmiddel staat volgens mij verder nergens in de schappen van de groothandel. Leuk dat een oer Nederlands bedrijf zich zo inzet op duurzaamheid en vernieuwing. Hoe de Toplin Aqua zich in de praktijk houdt bewaar ik voor een volgend blog dat binnenkort hier op schildersvak zal verschijnen.

Hoogglans
De Toplin Aqua familie (op de foto mist de zijdeglans)

Eén reactie op “Toplin Aqua Introductie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Lijnolieverf nader bekeken en netiquette (video’s)

Logchies zet Westfriesgasthuis in de Toplin


Naar archief >