Ga naar hoofdinhoud

Dolphijn mag mooi werk maken


Het hotel ligt op een steenworp afstand van het kasteel van Ruurlo, waar sinds enige jaren de realistische kunst van museum MORE te zien is. Geen wonder, want het is ooit gebouwd als gastenverblijf van de baron. De schilders van Dolphijn hebben een mooie klus aan het gevel- en houtwerk.

Het Hampshire Hotel Avenarius ligt op een prachtige locatie. Het vormt de toegang tot het dorp Ruurlo en kijkt aan de voorzijde uit over de weilanden van het Achterhoekse coulissenlandschap. Aan de achterzijde is ooit een noodzakelijke uitbreiding van het aantal hotelbedden gerealiseerd die, gek genoeg, van de gemeente juist niét in historische stijl mocht gebeuren en daarom een anoniem bakstenen gebouw geworden is. Maar aan de drie zichtbare oude gevels is veel monumentaals te beleven. Dat begint al bij de grote houten sierpilasters die op de daknokken zijn bevestigd. ‘Nee, die hebben zover ik weet niet te maken met iets historisch’, zegt Herman Dolphijn, directeur van het vier man personeel tellende Fa. H.Dolphijn & Zn. uit Ruurlo. ‘Ik bedoel: niet zoals de kleuren op de luiken van veel van de boerderijen hier, die nog steeds in erfpacht zijn van het landgoed van de baron. Die hebben vaste kleuren die bij het landgoed horen.’ Dolphijn doet veel schilderwerk voor de familie Heeckeren van Kell, die het huiskasteel voor één euro verkocht aan de gemeente die het op haar beurt weer verkocht aan de zakenman Hans Melchers. Hij maakte er een museum van, met name voor zijn verzameling werken van Carel Willink.

Een voorbeeld van de toestand zoals de schilders de ondergrond aantroffen
FOTO’S: JMS

‘De komst van het museum heeft uiteraard een positieve invloed gehad op het aantal hotelgasten,’ zegt Arnold LaBohm, mede eigenaar van hotel Avenarius. Zijn zakenpartner en hij bezitten ook Hotel ’s Gravenhof in Zutphen en zijn verder eigenaar van de franchiseformule Hampshire Hotels. ‘Uiteraard willen we dat het hotel er tip-top uitziet. Bij hotels die minder monumentaal zijn let je misschien wat meer op de kosten, maar om dit gebouw eens goed op te knappen kom je bij een echt vakschilderbedrijf uit. Zoals Dolphijn. We krijgen jaarlijks wat subsidie van de gemeente om het pand aan te pakken. En dat is maar goed ook, want het kost me steeds ongeveer de prijs van een middenklasser per gevel.’

Dolphijn en Groot Obbink hebben uitzicht over de landerijen tijdens het werk

Dolphijn en zijn mannen (waaronder zoon Henry, die overweegt om het 88-jarige bedrijf over te nemen. Hij zou dan de derde generatie zijn) pakken dus elk jaar een gevel grondig aan. Ze zijn nu aan de tweede bezig. Dat is een gevel met, behalve de daklijsten met de pilasters die behoorlijk slecht waren, balkonhekken en een serre. Daarnaast worden de muren opnieuw geschilderd. De letters op de gevel zijn afgenomen en worden opgeknapt voordat ze weer terug bevestigd worden. Henry: ‘Dit zijn echt de mooie klussen, hier doe je het voor. Wat niet wegneemt dat het hard werken is. Vooral die hekjes zijn lastig. We komen vrij veel houtrot tegen, wat we dan zelf herstellen. En met al die detailleringen is het dan schuren, schuren, schuren.’ Lakken doen de mannen principieel altijd met de kwast en er wordt hier besneden zonder af te plakken. Naast Herman en Henry staan hier ervaren schilder Bert Groot Obbink en de benjamin van het gezelschap Tim Matthijssen, die net van de opleiding is, aan dit project te werken. Collega Tonny Elschot is op een ander project bezig.

Herman Dolphijn: ‘We kunnen het met ons kleine schildersbedrijf prima redden in de regio rond Ruurlo. Mensen inhuren doe ik eigenlijk nooit. Je maakt met elkaar mooi werk en je wilt je mensen zelfstandig laten werken, zonder dat je dat hoeft te controleren. Daarbij: je bent bijna familie van elkaar op deze manier, je weet alles van elkaar, je deelt lief en leed. Dat vind ik toch wel heel prettig werken.’

Sommige van de pilasters moesten in zijn geheel worden vervangen door een timmerman

Dolphijn werkt al langer in en rond het hotel, dat in 1857 gebouwd werd en nu alweer 25 jaar eigendom is van de hotelier. In voorkomende gevallen wordt er ook binnen geschilderd. De buitenmuren waren oorspronkelijk van schoon metselwerk, maar die zijn enige decennia geleden wit geschilderd. Dolphijn en zijn mensen gebruiken voor deze forse onderhoudsbeurt uitsluitend Wijzonol producten. Zowel de buitenmuurverf als de lakverf. Op de begane grond en op de serre is de SD Ultra-lak ingezet, om maximaal glanseffect te bereiken. Boven wordt afgelakt met een Sillicon Based product. Voor de houtreparaties werken de schilders met Vewelux, een eigen epoxy houtrotreparatiemiddel van hun groothandel, Van Wijk Verf. Voor enkele van de pilasters op het dak kwam de redding te laat. Die moesten in zijn geheel door een timmerman worden vervangen.

Tim Matthijssen is net leerling-af en hoort er al helemaal bij

Logistiek is het op dit project belangrijk om om de hotelgasten heen te werken. Zo word er niet te vroeg begonnen met machinaal schuren en moet het werk soms in de weekenden stoppen als bepaalde kamers of appartementen zijn verhuurd. Dat gaat in goed onderling overleg.

Herman: ‘Op een project als dit kun je je laten zien. Ook letterlijk, aan je dorpsgenoten. Maar je kunt ook laten zien hoe geweldig het schildersvak kan zijn. Het is zo belangrijk dat er nieuwe aanwas komt, zodat we dit soort prachtig werk kunnen blijven maken.’

Over dit project is een video te zien op ons kanaal op YouTube: SchildersVAKTV


PPG verlengt Colorful Communities tot en met 2035

Baan Twente wederom beste Mercedes-Benz Van ProCenter

Oostveen overgenomen door Hoogstraten Haarzuilens

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

Soudal slaat vleugels uit naar Japan