De opleiding van Actief Techniek-Prima Personeel vindt jaarlijks plaats in de eerste zes maanden van het jaar en richt zich specifiek op werkzoekenden die (met behoud van uitkering) het schildersvak willen leren. Sommige melden zich zelf aan voor het leertraject. Anderen worden er via hun gemeente of het UWV op geattendeerd. Verder wordt via social media reclame voor de opleiding gemaakt. De deelnemers komen uit de drie noordelijke provincies. De opleiding werd in 2015 door Actief Techniek-Prima Personeel opgezet, omdat het vooral in het hoogseizoen te kampen heeft met een tekort aan schilders.
Onze opleiding voorziet in enorme marktbehoefte”
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2020/03/Scholingstraject_Actief_techniek-1.jpg)
Inge Arts, projectmanager Schilders van Actief Techniek-Prima Personeel, legt uit dat alleen cursisten worden toegelaten toe die intrinsiek gemotiveerd zijn, enige affiniteit met de branche hebben en de Nederlandse taal goed beheersen. “We filteren dat goed via drie selectierondes. Om elke deelnemer voldoende aandacht te kunnen schenken, vinden we tien cursisten per leergang het maximum. Dit jaar zijn we met negen personen begonnen, waarvan er wij er zeven geschikt achten om straks te starten met hun stageperiode. Zowel jong als oud heeft jaarlijks interesse voor ons scholingstraject. Van de huidige lichting is de jongste 19 en de oudste 57 jaar.”
Schuur Schilderwerken
Schuur Schilderwerken is nauw bij het opleidingstraject betrokken. “We werden hiervoor zeven jaar geleden benaderd door TSH en Prima Personeel. Zij wisten dat we binnen ons bedrijf altijd veel jonge schilders opleiden”, legt eigenaar-directeur Renzo Jong uit. “De vraag was of wij als ‘ervaringsdeskundigen’ hun nieuw te starten korte schilderopleiding vakinhoudelijk vorm wilden geven. Samen met mijn medewerker Henk Flap (zie kader, red.) doe ik dat nu jaarlijks. We hebben, met hulp van Actief Techniek en TSH, ook een schilderhandboek geschreven dat als lesstof dient. Henk is zes maanden lang hun instructeur/projectbegeleider. Jaarlijks evalueren we de opleiding met alle betrokken partijen en passen we details, waar nodig, aan.”
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2020/03/Scholingstraject_Actief_techniek-4.jpg)
Traditioneel krijgen de cursisten de eerste acht weken vijf dagen lang praktijk- en theorieles op de hoofdvestiging van Actief Techniek in de stad Groningen. De theorie mogen ze in praktijk brengen in de aangrenzende werkruimte. “Ik zie meestal meteen of iemand aanleg heeft voor het vak”, zegt leermeester Henk Flap. Hij leidde in de voorbije jaren schilders op met de meest uiteenlopende arbeidsachtergronden.Jong zegt: “Ik zie momenteel een tendens dat vooral mensen die eerder altijd op een kantoor werkten, nu graag met de handen bezig willen zijn en zich daarom laten omscholen tot schilder. Velen weten dat er vraag is vanuit de markt en dat daarmee de baanzekerheid groot is.”
Leermeester Flap
Henk Flap werkt inmiddels 27,5 jaar bij Schuur Schilderwerken. Door zijn ervaring is hij al jarenlang leermeester binnen het bedrijf. Sinds 2014 neemt hij deze rol ook op zich in het scholingstraject van Actief Techniek-Prima Personeel. “In de eerste maanden van het jaar hebben we het bij Schuur niet superdruk en mag ik mij fulltime richten op het leerproject in Groningen. Ik vind het begeleiden leuk om te doen. Je krijgt al snel een band met de cursisten. Het is mooi om te zien hoe snel de deelnemers vorderingen maken. Vanaf april, als de leerlingen op stage gaan, concentreer ik me weer op mijn reguliere werk. Zo heb ik een afwisselend bestaan.”
Stadsschouwburg
De huidige lichting van zeven cursisten heeft de praktijk- en theorielessen inmiddels afgerond. Ze zijn de tweede fase ingegaan: onder begeleiding van instructeur Flap voeren de leerlingen nu vier weken lang onderhoudswerk uit in de stadsschouwburg te Groningen. “Het is prachtig voor hen om in zo’n fraai, rijksmonumentaal gebouw aan de slag te mogen”, zegt Flap. “We hebben deze klus van de gemeente Groningen toebedeeld gekregen en zijn er erg blij mee. De cursisten moeten hier voornamelijk beschadigingen bijwerken en daarnaast krijgen enkele ruimten een nieuw likje verf. Ze krijgen in dit complex met alle soorten ondergronden te maken en dat is erg leerzaam. We werken hier dagelijks van 8.00 tot 16.00 uur. Ieder krijgt zijn eigen opdracht van mij. In zo’n praktijkproject zie ik goed welke schilder bij welk type schildersbedrijf past. De één is vooral geschikt om meters te maken, de ander is meer van het precisiewerk. Die informatie geef ik dan weer door aan Inge, die de cursisten in de nabije toekomst bij schildersbedrijven in het Noord-Nederland onderbrengt.”
Leerlingen
Een van de leerlingschilders is de 56-jarige Gerrie Mulder uit Garnwerd. Voorheen werkte hij jarenlang als projectondersteuner ICT bij diverse bedrijven. “Ik heb altijd een voorliefde voor het schildersvak gehad en besloten om nu deze stap te maken. Ik leer veel tijdens mijn opleiding. Als schilder maak je iets mooi en daar maak ik graag mijn broodwinning van. Het is een uitstervend beroep dat we in stand moeten houden.”
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2020/03/Scholingstraject_Actief_techniek-5-1024x571.jpg)
Ook leerlingschilder Billie Hoogerhuis uit Coevorden heeft een goed gevoel over de opleiding. “Ik was eerder manager logistiek van beroep. Ik wil graag een baan waar je meer eigen verantwoordelijkheid hebt, met de handen bezig kan zijn en direct resultaat kan boeken. Daarom spreekt het schildersvak me aan.”
Als de vier werkweken in de Stadsschouwburg eind maart zijn afgerond, breekt de fulltime stageperiode aan. De schilders in opleiding gaan dan twaalf weken aan de slag bij een schildersbedrijf. “Veel ondernemingen, die inmiddels bekend zijn met de leerlingen van Actief Techniek, bieden jaarlijks weer een stageplek aan”, zegt Arts. “Dit varieert van grote vastgoedonderhoudsbedrijven – zoals Wits – tot aan zzp’ers. Wanneer de deelnemers de stageperiode succesvol hebben afgerond, bieden wij hen een arbeidsovereenkomst aan en kunnen ze via Actief Techniek hun eigen salaris verdienen. Er zijn ook cursisten bij die na de opleiding een vaste baan krijgen aangeboden bij hun eerdere stagebedrijf.”
Actief Techniek
Uitzendbureau Actief Techniek is specialist in technisch personeel en heeft landelijk meerdere vestigingen. Tot dusver vindt hun schilderopleiding alleen plaats in Groningen, voor de toestroom van leerlingen vanuit de vier noordelijke vestigingen van het uitzendbureau. De organisatie heeft zich ten doel gesteld de komende jaren ook op andere locaties van Actief Techniek (zuid-west) het scholingstraject uit te rollen. Voor meer informatie zie www.actieftechniek.nl
Sociaal ondernemerschap
Jong leidt via het opleidingstraject van Actief Techniek-Prima Personeel vooral personeel voor andere bedrijven op. “Daar heb ik geen enkel probleem mee. Door werkloze mensen een nieuwe toekomst te bieden in de schilderbranche, helpen we actief mee om het tekort aan vakkrachten terug te brengen. Als oud-Cibap-student ben ik in het verleden zelf zeer goed begeleid door een leermeester van een bedrijf en kon ik me volop ontwikkelen als schilder. Die mogelijkheid bied ik anderen ook graag via ons opleidingstraject. Daarnaast dienen we met dit leertraject een maatschappelijk belang. Als Schuur Schilderwerken zijn we dus sociaal aan het ondernemen. Steeds meer opdrachtgevers nemen dat tegenwoordig als criterium mee in het gunningstraject.”
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2020/03/Scholingstraject_Actief_techniek-2.jpg)
Voor het opleidingstraject is een budget vanuit Actief Techniek beschikbaar, maar de opleiders zijn blij dat verfgroothandel Olijslager Verf zich opwerpt als sponsor- en samenwerkingspartner. De grossier sponsort de verf- en nonpaint-materialen die gedurende de cursus worden gebruikt. Daarnaast regelt het gastcolleges van leveranciers (Renovaid, Sigma, Wijzonol, Festool, Skyworks e.a.). Volgens Arts is de schilderopleiding door Actief Techniek-Prima Personeel jaarlijks een zekerheid. “De markt staat om nieuwe schilders te springen. Er is meer vraag dan aanbod en daarom voorzien wij in een enorme behoefte.”