De acht maatregelen die het kabinet dinsdagavond bekendmaakte om het bedrijfsleven te ondersteunen in de coronacrisis kunnen de komende drie maanden wel 10 tot 20 miljard euro gaan kosten, schat minister Wopke Hoekstra van Financiën. En dat is nog maar de eerste reddingsboei die de overheid werpt. Als het nodig is worden aanvullende noodmaatregelen genomen. Daarbij mag de staatsschuld oplopen, stelde Hoekstra. De miljardensteun gaat niet ten koste van andere uitgaven van de overheid, bijvoorbeeld voor de zorg en het onderwijs, verzekerde hij.
“Onze inzet is de economische gevolgen te beperken en primair te zorgen dat mensen hun baan, dus inkomen behouden en bedrijvigheid overeind blijft”, aldus Eric Derk Wiebes, minister van Economische Zaken. Daartoe heeft het kabinet een omvangrijk noodpakket samengesteld, in eerste instantie ter overbrugging van de komende drie maanden. “Indien nodig passen we zaken aan, voegen we dingen toe.”
Twee typen maatregelen
Centraal staan twee typen maatregelen die elkaar versterken, aldus Wiebes. Steunmaatregelen waarmee de overheid het wegvallen van omzet compenseert, zoals werktijdverkorting, en liquiditeitsmaatregelen voor de korte termijn, zoals uitstel van belastingsbetaling als een soort van overbruggingskrediet. “Zodat gezonde ondernemingen deze periode doorkomen.” Toch kan het steunpakket volgens minister Hoekstra niet alle problemen oplossen. “De periode die we nu voor de boeg hebben zal niet gemakkelijk zijn.”
Noodloket en kredieten
Allereerst komt er een Noodloket waar de zwaarst getroffen bedrijven – denk aan sectoren, zoals de horeca, evenementen- en reisbranche – kunnen aankloppen en direct 4.000 euro kunnen krijgen. “We komen binnenkort met de voorwaarden: het type bedrijven en de sectoren waarvoor dat geldt”, aldus Wiebes. Daarnaast komen er mogelijkheden om krediet aan te vragen, zoals verruiming van de regeling Borgstelling MKB-kredieten, waar de omvang van de borg is verhoogd van 50 naar 75%. “Ondernemers moeten zich daarvoor vervoegen bij hun eigen bank.” Dat is ook het aanspreekpunt voor de regeling Garantie Ondernemingsfinanciering (GO) die wordt verruimd, zodat meer organisaties bankleningen kunnen krijgen. Ondernemers in het MKB die een microkrediet hebben bij Qredits krijgen uitstel van hun aflossingsverplichtingen en een rentekorting op hun lening.
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2020/03/Graphic_Overheidsmaatregelen.jpg)
Uitstel belastingbetaling
Alle ondernemers kunnen de komende drie maanden uitstel van belastingbetaling krijgen. Minister Hoekstra: “Dat geldt voor iedereen. Van groot bedrijf tot zzp’er.” Getroffen ondernemers kunnen uitstel van belasting aanvragen, zonder direct bewijsmateriaal mee te sturen, en de invordering stopt direct. De invorderingsrente wordt verlaagd van 4 procent naar vrijwel nul. Dat geldt zowel voor de inkomstenbelasting, de vennootschapsbelasting, de omzetbelasting en de loonbelasting. Eventuele verzuimboetes hoeven niet te worden betaald. Ondernemers kunnen ook verlaging van de voorlopige aanslag inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting aanvragen.
Werktijdverkorting
De mogelijkheden voor werkgevers om werktijdverkorting voor hun personeel aan te vragen worden fors verruimd en de uitkeringen gaan omhoog, stelde Wiebes. Tot nu neemt de overheid tot maximaal 75 procent van het salaris over, in de nieuwe regeling wordt dat maximaal 90 procent. Dat betekent dat werkgevers veel minder hoeven bij te betalen. Wiebes: “De overheid neemt kosten over en dat helpt om die medewerkers in dienst te houden.” De regeling geldt ook voor werknemers met een nul-uren-contract en oproepkrachten. Niet ieder bedrijf kan de deeltijd-WW aanvragen. Voorwaarde is dat de omzet met minstens 20 procent is gedaald.
Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid
De afgelopen dagen hebben, als gevolg van de coronacrisis, al bijna 78.000 bedrijven werktijdverkorting aangevraagd, maakte Wouter Koolmees, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, bekend. Het ministerie, dat normaal gesproken circa tweehonderd aanvragen per jaar van bedrijven krijgt voor een tijdelijke WW-uitkering, kan de toeloop nauwelijks aan. Er wordt nu een nieuwe regeling opgetuigd: het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid.
Koolmees: “Bij deze volumes is er behoefte aan een andere aanpak. Een regeling die sneller en wendbaarder is.” Deze nieuwe regeling voorziet in een tegemoetkoming van de loonkosten in het geval van omzetverlies van bedrijven, dat is geleden vanaf 1 maart 2020. Daarbij wordt dus een maximum van 90 procent van de loonsom gehanteerd. Voorwaarden: bedrijven moeten mensen dan wel in dienst houden en hun loon blijven doorbetalen. De oude deeltijd WW-regling wordt stopgezet; reeds gedane aanvragen in het oude systeem worden in het nieuwe systeem meegenomen, verzekerde Koolmees. “Een nieuwe aanvraag is niet nodig. Wel kan om een aanvulling worden gevraagd.”
Sociaal minimum voor zzp’ers
Om de grote groep zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) in ons land bij te staan, vult de overheid het inkomen aan tot het sociaal minimum. Koolmees: “Zij krijgen nu harde klappen, vormen de frontlinie in zwaar weer.” De regeling voor zzp’ers, die dient als aanvulling op het levensonderhoud, gaat voorlopig voor drie maanden gelden. Het geld hoeft niet te worden terugbetaald en het gebruikelijk levensvatbaarheidsonderzoek en de vermogens- en parnertoets vervallen. Door deze soepelere voorwaarden hoeven deze zelfstandigen niet eerst hun spaargeld aan te spreken en kunnen ze ook een uitkering krijgen als hun partner nog wél inkomen heeft. “We kunnen dit binnen vier weken regelen in plaats van de huidige dertien weken. En een voorschot is mogelijk.” Wel een dringend verzoek van Koolmees, om niet morgen op de stoep te staan bij de gemeente om een bijstandsuitkering aan te vragen: “Wacht nadere berichtgeving af wanneer de regeling is opengesteld.”
Klik hier voor een overzicht van de steunmaatregelen.
Klik hier voor algemene informatie van de overheid t.a.v. het beleid rondom het coronavirus.
Wat ik mis in het hele verhaal is creatief denken. Al die mensen die hun eigen werk niet kunnen doen, kunnen wel heel veel andere nuttige dingen doen op andere gebieden. Dát mag van mij financieel dan bovenstaande vergoedingen verdienen. Niet thuis zitten en je handje ophouden, dr overheid voor jou laten denken.