Ga naar hoofdinhoud

Noodmaatregel per 6 april geopend


Vanaf 6 april kunnen ondernemers met een dalende omzet door de coronacrisis een vergoeding krijgen van de overheid. Het UWV kan de loonkosten tot maximaal 90 procent vergoeden. Dit maakte minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief bekend.

Door de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW) zouden zo veel mogelijk mensen hun baan moeten behouden, nu in veel sectoren de economie is stilgevallen. Het kabinet heeft er 10 miljard euro voor vrijgemaakt.

Inschrijven
Inschrijven voor de regeling kan dus vanaf maandag. Ondernemers moeten dan wel een omzetdaling van minimaal 20 procent verwachten en over een periode van drie aaneengesloten maanden. De regeling geldt met terugwerkende kracht per 1 maart. Er wordt naar gestreefd om binnen twee tot vier weken na de aanvraag het geld op de rekening te hebben gestort. Salarissen worden tot maximaal 9.538 euro per maand vergoed.

Om te weten hoeveel geld een ondernemer krijgt, moet het zelf een geschat omzetverlies doorgeven. Dit kan door de totale omzet van 2019 te delen door vier en dat bedrag te vergelijken met de verwachte omzet van de maanden maart, april en mei van 2020.

Wanneer de omzetdaling achteraf mee blijkt te vallen, moet de ondernemer later het verschil terugbetalen. Wanneer een bedrijf meer verlies heeft dan verwacht, volgt er een naheffing. Boetes worden er niet uitgedeeld.

Flexwerkers
De noodmaatregel geldt ook voor flexwerkers, uitzendkrachten en payrollers. Daarbij roept het kabinet op om deze groep werknemers in dienst te houden wanneer dat ook maar enigszins mogelijk is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Ruim helft cyber-subsidiebudget nu aangevraagd

‘Zelfstandigen in de bouw staan onder druk’

Schildersbedrijf Wyger Smits krijgt nieuwe eigenaar

Koningin opent nieuwe mbo-jaar

1000 ondernemers met financiële problemen geholpen


Naar archief >