Juist nu de behoefte aan vakmensen in de restauratiesector steeds groter wordt, vindt het NCE het belangrijk om te laten zien dat er ontwikkelingsmogelijkheden zijn wanneer je als onderhoudsschilder voor vakmanschap kiest. De opleiding Erfgoed Schilderen biedt de vakman of -vrouw unieke kansen om kennis en vaardigheden uit te breiden als het gaat om onderhoud van monumenten. Een student kan zich op deze manier ontwikkelen tot een ambachtelijke erfgoedschilder voor onderhoudsschilderwerk en bijdragen aan instandhouding van monumentale gebouwen en objecten. Grof geschat betreft dit 80 procent van de activiteiten van een restauratieschildersbedrijf, voor zowel exterieur als interieur. De inhoud van de nieuwe opleiding Erfgoed Schilderen ontwikkelt het NCE in nauwe samenwerking met een klankbordgroep van ervaren vakspecialisten en erfgoedprofessionals (zie kader).
NCE zoekt onderhoudsschilders met lef en ambitie”
Motivatie en ambitie
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2020/04/Opleiding_Erfgoed_Schilderen-3.jpg)
“Het NCE loopt voorop als het gaat om innovatief en ambachtelijk vakmanschap dat een erfgoedschilder moet bezitten. Dit vraagt lef, visie en doorzettingsvermogen, want het scholingstraject, dat is gebaseerd op de uitvoeringsrichtlijn URL 4009 Historisch schilderwerk, is helemaal nieuw. Het vereist van het NCE, van de vakspecialisten binnen de bedrijfstak schilderen en van de deelnemers een grote motivatie en ambitie. De nieuwe opleiding is kansrijk én nodig”, zegt een enthousiaste Mirjam ten Hove. Zij is bij het NCE projectleider voor Erfgoed Schilderen en ontwikkelt de inhoud van de opleiding. Zij heeft ruime ervaring als het gaat om kennis van restauraties en de organisaties en vakdisciplines die zich bezighouden met restauratieschilderen.
Inhoud van de studie
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2020/04/Opleiding_Erfgoed_Schilderen-2.jpg)
Ten Hove: “Met de opleiding Erfgoed Schilderen heb je kennis van het in stand houden van monumenten. Bij je werkzaamheden volg je niet alleen het bestek, maar je leert ook zelf na te denken over hoe een monument het beste in stand kan worden gehouden. De opleiding wordt modulair aangeboden en bestaat uit zeven modules, waarin een rijk palet aan onderwerpen wordt behandeld. De vakken ‘bouwgeschiedenis’ en ‘organisatie bouwproces’ vormen belangrijke thema’s voor de schilder, die regelmatig werkzaamheden uitvoert in een historische omgeving. Daarnaast is er aandacht voor Resultaatgericht Samenwerken (RSG), ondergronden en schadebeelden, verfsystemen, voorbereiding en planning van de werkzaamheden, glas en aanverwante disciplines. Theorie en praktijk komen uitgebreid aan bod. De lesstof is verdeeld in een theoriedeel en een praktijkdeel.”
Klankbordgroep
Om goed aan te sluiten op de wensen en behoeften van de restauratiesector vraagt het NCE per vakdiscipline een klankbordgroep mee te denken over de inhoud van nieuwe restauratie-opleidingen. Voor de Erfgoed Schilderen denken vertegenwoordigers van de volgende bedrijven en organisaties mee: Atelier Amati, Gelders Landschap en Kasteelen, Monumentenwacht Gelderland, Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen, Nimeto Utrecht, OnderhoudNL, Onderhoud NL/sector restauratieschilders, Oostveen Meesterschilders, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Schildersvakopleiding Zutphen, Stichting ERM, Van Triest Schilders en Wolters Vastgoedonderhoud.
Het programma besteedt veel aandacht aan werktaken en theoretische scholing rond het beroep erfgoedschilder. Behalve het voorbereiden en uitvoeren van de onderhoudswerkzaamheden en het kunnen samenwerken, zijn organisatorische kwaliteiten eveneens noodzakelijk.
Toelatingseisen
De opleiding is bedoeld voor schilders die kennis en kunde willen ontwikkelen om monumenten te restaureren en in stand te houden. Ten Hove: “Je dient minimaal de opleiding gezel schilder (niveau 3) te hebben afgerond en minstens drie jaar bedrijfservaring bij een (restauratie)schildersbedrijf hebben. Wij zoeken mensen die zich in het schildersvak willen ontwikkelen tot vakmensen met ‘passie’ voor monumentaal erfgoed. Iemand die interesse in en gevoel heeft voor historie. Historisch schilderwerk vraagt om een wezenlijk andere benadering. Het gaat om de mate van ingrijpen. Minimaal ingrijpen en behoud van bestaande verfsystemen zijn daarbij het meest wenselijk.”
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2020/04/Opleiding_Erfgoed_Schilderen-4.jpg)
Locatie en duur opleiding
De nieuwe opleiding Erfgoed Schilderen start naar verwachting eind 2020. De zeven modules, die in duur variëren van drie tot zes lesdagen, worden in de loop van drie schooljaren aangeboden. De eerste keer wordt de opleiding gegeven in samenwerking met de Schildersvakopleiding in Zutphen. Module 1, met daarin de vakken bouwgeschiedenis en organisatie bouwproces, wordt gegeven in het Klooster Ter Eem in Amersfoort. Deze module wordt gemeenschappelijk gegeven met andere vakdisciplines – o.a. glazeniers – om voldoende deelname te garanderen. Ten Hove: “Wij streven naar een groepsgrootte van vijftien studenten en willen de lessen aanbieden op één middag en avond.”
De omvang van de opleiding voor deelnemers met een opleiding gezel schilder (niveau 3) is circa tweehonderd uur. Naast de lessen is er ruimte voor praktijkoefeningen, toetsen, excursies et cetera. Voor de overige modules worden, in verband met de uit te voeren werktaken, nadere afspraken gemaakt.
Inlichtingen
Heb je interesse in de opleiding Erfgoed Schilderen? Neem contact op met info@erfgoedopleidingen.nl o.v.v. Informatie NCE-opleiding Erfgoed Schilderen of via 033 4450411.