De kwestie is van belang omdat het heel veel geld kan schelen. Bij het verwijderen van een asbesthoudend dak, bijvoorbeeld op een boerenschuur, of van asbesthoudende vensterbanken, die eenvoudig zonder zagen mechanisch los te maken zijn, gelden nu ‘collectieve maatregelen’: luchtdicht afsluiten van de ruimten, een luchtsluis maken, de ruimte op onderdruk zetten en dan het asbest verwijderen in een spreciaal pak met perslucht. Dat neemt veel maatschappelijke en financiële kosten met zich mee.
De onderzoekers, die zich in opdracht van corporatiekoepel Aedes en een aantal individuele woningcorporaties over deze kwestie bogen, brengen een genuanceerd advies uit: asbestdeeltjes zijn immers zeer schadelijk voor de gezondheid en wanneer je niet zeker weet dat er geen deeltjes in de lucht zullen komen zijn strenge algemene maatregelen vereist, schrijven ze.
Maar in het geval de risico’s goed in beeld zijn en minimaal te noemen zijn zouden ook veel minder vergaande maatregelen nodig zijn. Asbestverwijderaars en bedrijven die in aanraking komen met asbesthoudende gebouwonderdelen zouden dan risico-gestuurd te werk moeten gaan.
Voor de corporaties is dat een belangrijke uitspraak omdat het verschil tussen helemaal inpakken en ‘gewoon’ verwijderen in de duizenden euro’s kan lopen. Het rapport is aangeboden aan staatssecretaris Van Ark die zich binnenkort over de regelgeving op dit gebied zal buigen.