Avabel Nederland heeft zich de afgelopen decennia ontwikkeld tot een gespecialiseerde producent en groothandel voor alles wat nodig is met het oog op het plaatsen en vervangen van glas. Afnemers zijn – naast glaszetbedrijven – vooral de schilders- en onderhoudsbedrijven die meerjarig onderhoud voor woningcorporaties en vastgoedbeleggers verzorgen.
Het bedrijf is al jaren PSO-gecertificeerd in trede 3 (best presterende bedrijven). PSO is het keurmerk voor de Prestatieladder Sociaal Ondernemen. Hiermee kunnen bedrijven zichtbaar maken wat hun bijdrage is aan de werkgelegenheid voor mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie.
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2020/05/Grote-partijen-geproduceerde-glaslatten-worden-bij-Avabel-Nederland-via-een-vacuümcoater-van-80-of-120-mu-droge-laagdikte-voorzien-1024x683.jpg)
“Dat past in de missie van ons bedrijf, namelijk het creëren van maximale werkgelegenheid voor kwetsbare mensen die wij inzetten voor het produceren en verkopen van kwalitatief hoogwaardige glaszetproducten”, aldus Richard Duppen, die samen met Pieter Duppen leiding geeft aan Avabel Nederland.
Duurzaamheid
“Maar”, zegt Richard Duppen, “Avabel Nederland wil eveneens toekomstbestendig zijn en hierbij hoort een nieuw bewustzijn, namelijk het produceren en verhandelen van zo duurzaam mogelijke beglazingsmaterialen. Duurzaamheid heeft vanaf nu een vaste plek gekregen in de dagelijkse bedrijfsvoering. Onze ambitie is producten ‘zo duurzaam mogelijk’ te maken. Daarmee proberen we ons te onderscheiden.”
Het bedrijf uit Duiven kiest al enkele jaren voor duurzame bosbouwproducten bij productie van houten glaslatten. Avabel Nederland is hiervoor FSC en PEFC gecertificeerd. Duppen: “De opdrachtgevers van onze klanten, de grote vastgoedbezitters, zijn zich in toenemende mate bewust van hun sturingskracht.”
‘Met een gericht inkoopbeleid proberen steeds meer pensioenfondsen, woningcorporaties en gemeenten maatschappelijke waarde(n) te creëren”, zegt Duppen. “Zo’n ambitie is bijvoorbeeld voorkomen dat tropisch regenwoud verdwijnt. Duurzaam hout is gemiddeld zo’n 20 procent duurder.”
“Omdat onze leveranciers grote volumes inkopen en ons besluit het duurzame volume nog verder uit te breiden, kan de prijs zakken. Daarnaast hebben wij besloten een marge-offer te brengen om groei op de lange termijn te verwezenlijken. De prijs van ons gecertificeerde hout zal met gemiddeld 4,5 procent stijgen. Op de totaalprijs van bouwkosten zie je de stijging in de prijs van de glaslatten niet terug.”
Alternatieven
De keuze om alleen nog FSC- en PEFC-gecertificeerd hout te verkopen, was al gemaakt. Op de nieuwe website is te lezen dat er genoeg alternatieven voor Meranti zijn. Glaslatten van Red Grandis, Fraké Noir, Tricoya, Qwood, Durodeen, Accoya en Ventistone kan het bedrijf uit voorraad leveren in de meest gangbare modellen.
Duppen hierover: “Klanten die zich willen oriënteren op alternatieven voor hardhout zijn altijd welkom om met ons hierover in gesprek te gaan. Wij willen graag vanaf de start van een project actief meedenken rond het hedendaagse bouwen, met name als het gaat om glasplaatsen met deze duurzame alternatieven.”
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2020/05/00-Duurzame-bosbouw-1024x683.jpg)
Circulair bouwen
Volgens Duppen staan we aan het begin van de implementatie van circulair bouwen. “Al enkele jaren produceert Avabel Nederland neuslatrubbers van gerecyclede pvb-folie. Dit is een mooie vorm van hergebruik. Wanneer een (glaszet)project volledig circulair moet zijn, is Red Grandis een prachtig product. Dit is een Zuid-Amerikaanse houtsoort waarvan de eerste percelen veertig jaar geleden zijn aangeplant. Deze percelen zijn nu klaar om te worden gekapt.”
“Het mooie aan Red Grandis is dat het precies dezelfde eigenschappen heeft als Meranti, zich prettig laat verwerken en niet splijt bij het vastzetten. Alle Red Grandis is FSC-gecertificeerd en circulair omdat er op de plek van de boom direct een nieuwe wordt geplant, voorzien van het KOMO-certificaat. Dit hout is niet duurder dan Meranti FSC. Wij hebben zulke hoge verwachtingen van dit product dat er van alle standaardmodellen al een zeer forse voorraad is ingekocht.”
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2020/05/00-Houtzagerij-en-opslag-van-duurzaam-geproduceerd-hardhout-Red-Grandis-1-1024x667.jpg)
Verflijn
Grote partijen geproduceerde glaslatten worden bij Avabel Nederland via een vacuümcoater van 80 of 120 mu droge laagdikte voorzien. Een spuitmachine met afpakrobot voor de kleinere hoeveelheden kan elke glaslat van iedere gewenste RAL-kleur voorzien.
Duppen: “Deze machines zijn duurzaam in de zin dat wij alleen gebruikte machines hebben gekocht. Die hebben we zelf gereviseerd en aan onze eisen aangepast. Na het aanbrengen van de verf worden de latten verwarmd gedroogd.”
“De verwarming in de droogtunnel gebeurt door middel van stadswarmte die wij hier afnemen van onze buurman de afvalcentrale. Verder verwarmen wij een deel van onze bedrijfsruimte met reststukken; schoon hout dat vrijkomt bij het maken van onze maatwerkorders. Dit is gemiddeld toch ook zo’n 40 kubieke meter afvalhout per jaar dat anders weggegooid zou worden.”
Andere duurzame producten
Avabel Nederland is exclusief dealer van Durodeen glaslatten en Qwood-profielen om voorzetramen te maken.
Durodeen is een glaslat van kunststof. Dit materiaal laat zich op exact dezelfde wijze verwerken als Meranti. Het grote voordeel van Durodeen is de lange levensduur met een onderhoudsinterval van gemiddeld tien jaar. Daarnaast is het ongevoelig voor weersinvloeden, zout en zand. Het materiaal laat zich met alle gereedschappen die tot de standaarduitrusting van een glaszetter/schilder behoren makkelijk verwerken. Durodeen kan net als hout verlijmd, bewerkt en geschilderd worden. Avabel Nederland is voor Durodeen een gecontracteerde voorkeursleverancier voor de beglazingsmarkt en zij kunnen deze glaslatten in elke gewenste kleur leveren.
Qwood-profielen worden geëxtrudeerd uit 25% hout en 75% pvc. Door dit mengsel in een vorm te persen, ontstaan profielen die extreem duurzaam en FSC-gecertificeerd zijn. Avabel Nederland heeft, in samenwerking met Qwood, een profiel ontwikkeld waarmee de klant zelf voorzetramen kan maken. Avabel Nederland levert dit profiel in elke kleur en exact op maat. Glaszetters kunnen zelf in het profiel nieuw en eerder gebruikt glas plaatsen.
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2020/05/0-Durodeen.jpg)
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2020/05/0-Qwood.jpg)
Avabel Nederland
Avabel Nederland is een onderneming die in alles denkt aan duurzaamheid, inclusief ondernemen en verkoop van zoveel mogelijk circulaire glaszetmaterialen. Bij het bedrijf werken op dit moment 40 medewerkers waarvan er 28 een afstand tot de arbeidsmarkt hadden. Deze mensen hebben inmiddels allemaal een contract voor onbepaalde tijd en hebben bij Avabel Nederland hun plek gevonden.
Auteur: Gerard Scholten