Ga naar hoofdinhoud

Het belang van 5S in de schildersbranche


Ook in de schildersbranche zit een ongeluk in een klein hoekje. Bijvoorbeeld wanneer men vergeet om schildermateriaal goed op te ruimen, of bijvoorbeeld wanneer er vetvlekken op de vloer zitten. Struikelen of vallen lijkt geen groot risico, maar toch mag dit op een professionele werkplek niet voorkomen. Om deze reden maken schildersbedrijven gebruik van 5S. Dit is een manier om audits uit te voeren. Deze audits vergroten de veiligheid van werkplekken en sporen problemen sneller op.

Het is niet handig om vlak voor de klus te constateren dat de ladder die gisteren nog in de auto lag, vandaag opeens verdwenen is. Door 5S in te zetten is het mogelijk sneller te inventariseren welk materiaal niet aanwezig is. Bovendien vergroten audits de veiligheid op de werkplaats. Hiervoor is wel enige discipline nodig. Zo kan met een 5S-audits gecontroleerd worden of iedere schilder zich aan de afspraken houdt en veilig werkt. Daarnaast kan ook de kwaliteit van het geleverde product gegarandeerd worden.

Waar komt 5S vandaan?

De meeste bedrijven werken met audits om het werk voor iedereen veilig te houden. 5S is een manier om audits uit te voeren en is afkomstig uit Japan. Deze audits werden voor het eerst ingevoerd bij Toyota. 5S is een onderdeel van een lean bedrijfsvoering en kent verschillende onderdelen: scheiden, schikken, schoonmaken, standaardiseren en standhouden. Wanneer men deze onderdelen toepast kan men beter streven naar een opgeruimde en georganiseerde werkplaats. Met een app is het mogelijk verschillende 5S audits aan te maken. Dit formulier staat klaar in de template store, waardoor het niet meer nodig is deze volledig zelf op te stellen. De schilder kan na zijn werkzaamheden het werk beoordelen aan de hand van een online checklist.

5S werkt in de schilderbranche als volgt. Eerst wordt er een scheiding gemaakt tussen noodzakelijke en overbodige dingen. Welk materiaal is niet meer nodig of niet meer veilig en kan dus weg? Het is slim om als schilder overzicht te houden, dus kan het gereedschap het best op altijd dezelfde plek worden opgeruimd. Dit is het schikkingsproces. Vervolgens wordt er schoongemaakt. Het gaat hier om preventief opruimen en het schoonmaken van de werkplek. Op die manier kunnen onveilige werkplekken vermeden worden.

Het is belangrijk om 5S ook op de langere termijn door te zetten. Dit is de zogenaamde standaardisering. Met andere woorden: het moet een gewoonte worden om te scheiden, te schikken en schoon te maken. Wanneer dit dagelijks gebeurt, moet het beleid nog standhouden. Dat betekent dat er sprake moet zijn van behoud en continuïteit.

5S schilderbranche

Hoe werkt 5S in de praktijk binnen de schilderbranche? Ten eerste is 5S een onderdeel van een lean bedrijfsstrategie. Schilders gaan daardoor efficiënter te werk en hebben minder onderdelen nodig. Verspilling wordt namelijk tegengegaan. Voorheen werden deze werkmethodes vooral gebruikt in fabrieken, maar tegenwoordig zien we deze methode in allerlei verschillende beroepen, waaronder ook schilders.

Voor schilders betekent dit dat zij een checklist aflopen die is gedigitaliseerd. Elke S wordt apart behandeld. Aan het afwerken van iedere S wordt een score toegekend. Op die manier is meteen duidelijk waar onderdelen voor verbetering zijn. Door deze audits regelmatig uit te voeren, wordt de kans op eventuele ongelukken ook verklein. De veiligheid op de werkplaats wordt steeds beter. Een ander voordeel van S-audits in de schilderbranche is dat de kwaliteit ook verbeterd wordt.

Bij het schilderen is de kwaliteit van de oplevering uiteraard zeer belangrijk. Deze moet in lijn zijn met de wensen van de klant. Door gebruik te maken van 5S audits is het mogelijk het geleverde werk nog eens goed na te lopen alvorens de opdracht wordt afgesloten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


PPG verlengt Colorful Communities tot en met 2035

Baan Twente wederom beste Mercedes-Benz Van ProCenter

Oostveen overgenomen door Hoogstraten Haarzuilens

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

Soudal slaat vleugels uit naar Japan


Naar archief >