Ga naar hoofdinhoud

‘Statushouders kunnen tekort aan vaklieden mede opvullen’


De schildersbranche kampt al jarenlang met een flink personeelstekort. Een potentiële bron waaruit geput zou kunnen worden, zijn statushouders. Een goed praktijkvoorbeeld daarvan is Jamil Demerjan. Deze Syrische vluchteling, die inmiddels permanent in Nederland woont, heeft een groep van zeven statushouders uit zijn geboorteland om zich heen verzameld. samen verhuren zij zich in Noord-Nederland als schilders. Andre ramautar van grossier Olijslager Verf staat hen met raad en daad bij.

Het is een mooie zomerdag in Heerenveen. We bevinden ons op het terrein van Spruyt Waterwoningen, specialist in het bouwen van hoogwaar-dige woonboten. Op diverse – in aanbouw zijnde – arken zijn timmerlieden, installateurs en interieurspecialisten druk in de weer. Aan de waterkant staat een groepje van zeven Syriërs in werkkleding net te pauzeren.

Een van de door de Syriërs van binnen afgewerkte nieuwe woonboten

Zes van hen zijn vluchtelingen met een tijdelijke verblijfsvergunning van vijf jaar (zie kader) die nu de kost verdienen als schilder, maar daarnaast ook stukadoorswerk oppakken. Hun leidinggevende is Jamil Demerjan (36) uit Lemmer, een Syrische Koerd die in 2013 naar Nederland vluchtte. Hij beschikt inmiddels over een permanente verblijfsvergunning en heeft sinds enkele jaren een eenmansbedrijf in Lemmer dat zich toelegt op schilderwerk, stucwerk, beglazing, behangen en houtrotrepa-ratie.

“Ik ben hier bij Spruyt Waterwoningen ingehuurd door schildersbedrijf Goerres uit Akkrum om in enkele nieuwe woonboten wanden uit te vlakken, scanbehang aan te brengen en dit af te schilderen”, legt Demerjan uit.

Nieuw bestaan
Voor het Heerenveense project, waar tijdsdruk op zit, schakelt Demerjan zeven landgenoten in om hem te helpen. “Drie daarvan zijn, net als ik, zzp’er en worden vrij-wel constant door mij ingehuurd. De andere vier mannen werken op basis van een 0-uren-contract parttime voor mij, omdat ze op andere dagen nog naar school gaan met als doel hun inburgeringsexamen te halen.”

Demerjan vindt het, naar eigen zeggen, belangrijk om zijn landgenoten aan werk te helpen. “Zo kunnen ze hier een nieuw bestaan opbouwen.” Via de van mond-tot-mond-reclame melden veel Syrische statushouders, die de handen uit de mouwen willen steken, zich bij hem. De meeste van hen hebben een bouwgerelateerde achtergrond. Zo is zijn pool van schilders/stukadoors langzaam gegroeid.

Demerjan leert zijn landgenoten in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Hij vertelt dat het aanvankelijk voor hem en zijn landgenoten eerst wel wennen was aan de wandafwerkingstechnieken, verven, gereedschappen en de gevraagde kwaliteit in Nederland.

“In Syrië brengen we op bijna alle binnenwanden een groffe cementlaag en een pleisterlaag aan. Dat wordt afgewerkt met een hoogglansverf, sauzen doen we niet. Hier kiest men voor een veel fijnere wandafwerking. Spuitapplicatie vindt in Syrië alleen met spuitbekers plaats. Buiten gebruiken we vrijwel uitsluitend hoogglansverf en tot 2008 werd er in ons land nog niet behangen. Dat begint nu langzaam te veranderen. Inmiddels hebben we de Nederlandse werk-wijze goed onder de knie”, glimlacht hij.

Personeelsgebrek
Schilder Mark Goerres, zzp’er, is bij het gesprek aan-geschoven. “Ik werk inmiddels twee jaar met Jamil en zijn landgenoten en dat bevalt mij prima. Voorheen had ik wel jonge schilders in dienst, maar zij haakten vaak na een tijdje weer af omdat ze voor een ander beroep kozen. Personeel via uitzendbureaus? Dat zie ik niet zo zitten, want dan moet je maar afwachten wat voor mensen je toegeschoven krijgt.”

“Wat personeelsaanbod betreft , is de spoeling helaas heel dun in onze branche. Daarom vroeg ik in 2018 aan commercieel technisch adviseur Andre Ramautar van Olijslager Verf of hij nog schilders voor mij wist. Hij bracht me vervolgens in contact met Jamil en sindsdien doe ik uitsluitend een beroep op hem en zijn landgenoten als ik schilders nodig heb.”

Veel behang- en sauswerk in de ruime waterwoningen

Goerres voerde inmiddels menig project uit met de Syriërs. Zo werden onder andere de Kameleonboerderij in Terherne, diverse kantoorpanden en particuliere woningen in de verf gezet. “We zijn inmiddels twee handen op één buik geworden”, glimlacht hij.

“Jamil is een vakman die zijn collegae de fijne kneepjes van het vak bijbrengt. Ik zie hen met sprongen vooruitgaan. Communicatief gaat het tussen mij en hen ook steeds beter. Ze spreken de schilderstaal en dat is het erg belangrijk. Met Jamil neem ik alle werkzaamheden altijd van tevoren door en hij instrueert vervolgens de anderen schilders. Dat werkt goed.”

Waterwoningen
Nu zijn de Syrische schilders dus, namens Goerres, in de waterwoningen aan het behangen (met Renovlies) en sauzen. Ze vlakken ook de wanden uit. Buiten moeten alleen de dakoverstekken worden geschilderd. “Sinds vijf jaar besteedt Spruyt Waterwoningen alle schilderwerk aan mij uit. Het bedrijf is mijn grootste opdrachtgever. Minimaal eenmaal per maand moet er een woonark van hen onderhanden worden genomen. Ook in de winterperiode gaat dat door. Omdat ikzelf een drukke agenda heb, laat ik het huidige project uitvoeren door Jamil en zijn manschappen”, legt de Akkrumer schilder uit.

Een van de Syrische schilders werkt met de kwast een hoekje bij

Andere wegen
De bij het gesprek aanwezige Andre Ramautar van Olijslager Verf staat de Syrische schilders al enige tijd bij met raad en daad (zie ook kader). “We moeten andere wegen vinden om het tekort aan vakmensen in de schildersbranche weg te werken. Mensen die uit hun land zijn gevlucht en hier asiel hebben gekregen, zogenoemde statushouders, zie ik als één van de nieuwe bronnen waaruit kan worden geput. Als ze maar goed worden begeleid en een kans op de arbeidsmarkt krijgen. Daar zet ik mij graag voor in.”

Goerres knikt. “Onze branche zit te springen om werknemers zoals deze groep Syriërs. Ze hebben twee rechterhanden en het zijn harde werkers, die het niet erg vinden als ze eens overuren moeten maken. Ik denk dat er in ons land voor veel vluchtelingen een mooie toekomst in het schildersvak ligt.”

Ramautar (midden) in overleg met Demerjan (rechts) en een van de Syrische schilders in een van de waterwoningen

Gevlucht uit Syrië
Jamil Demerjan is afkomstig uit Kamishli, een stad in het noordoosten van Syrië, vlak-bij de turkse grens. “mijn vader had daar een stukadoorsbedrijf met veel personeel. Ik werkte volop mee en leerde er de fijne kneepjes van het stukadoors- en schilders-vak. Op een gegeven moment werd ik mede-eigenaar van het bedrijf”, vertelt hij.
“Door de burgeroorlog ben ik als Syrische Koerd in 2013 mijn land ontvlucht en kwam ik in Nederland terecht. Eerst woonde ik in het azc van luttelgeest. Daarna kreeg ik een woning toegewezen in lemmer.” In dit Friese dorp maakte Demerjan kennis met een Iraakse Koerd, die een eigen klussenbedrijf had. “Ik kon meteen bij hem aan de slag als schilder/stukadoor.”Na verloop van tijd begon Dermerjan voor zichzelf als zzp’er. “De zaken gaan goed, er is volop werk. Daarom doe ik vaak een beroep op mijn landgenoten. mijn vroegere werkgever deed zijn inkopen altijd bij Olijslager Verf en zo ben ik ook bij deze grossier terechtgekomen. Ik ben blij met de goede begeleiding die we van Andre Ramautar van Olijslager Verf krijgen. Als we een nieuwe klus hebben, gaat hij vaak de eerste keer mee om het bestek en de ondergrond te bekijken en te adviseren wat de meest geschikte producten zijn om toe te passen. tussen de bedrijven door komt hij regelmatig een kijkje nemen.”

Asielprocedure
Een vluchteling is iemand die in zijn thuisland gegronde vrees heeft voor vervolging op grond van ras, godsdienst, nationaliteit, politieke overtuiging of het behoren tot een bepaalde etnische of sociale groep, en die in het eigen land geen bescherming krijgt. Vluchtelingen die in Nederland asiel aanvragen, worden opgevangen en geregistreerd. Wie na onderzoek van de Immigratie en Naturalisatiedienst in Nederland mag blijven, ontvangt een tijdelijke verblijfsvergunning voor een periode van in ieder geval vijf jaar.
Hij/zij heeft daarmee status en dan spreken we van statushouders. Een van de voorwaarden voor deze verblijfsvergunning is dat de persoon in kwes-tie inkomen heeft, waarover hij belastingen en premies betaalt. Na vijf jaar wordt opnieuw gekeken of het land van herkomst veilig is. Als het dan nog steeds onveilig is, krijgt de statushouder een definitieve asielvergunning en mag hij/zij permanent in Nederland blijven. Voor meer informatie over de asielprocedure zie www.coa.nl/nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


PPG verlengt Colorful Communities tot en met 2035

Baan Twente wederom beste Mercedes-Benz Van ProCenter

Oostveen overgenomen door Hoogstraten Haarzuilens

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

Soudal slaat vleugels uit naar Japan