Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe regels rond werken met drones


Werkopnames doen met een drone. In de schilderswereld begint deze vernieuwing langzaam post te vatten. Maar er gelden vanaf volgend jaar nieuwe regels voor wie werkt met de mini-vliegtuigjes.

De Kamer van Koophandel heeft de wetswijzigingen op een rij gezet. Zo krijgen alle dronevliegers een registratieplicht, uitgezonderd bezitters van speelgoedexemplaren lichter dan 250 gram en zonder camera. Bestuurders van drones die meer wegen dan 250 gram, moeten een opleiding volgen om een EU-dronebewijs te behalen. Dit document is ook geldig in andere EU-landen.

Tot slot maakt het verschil tussen recreatieve en professionele vluchten plaats voor een systeem met drie klassen. In welke klasse een drone of vluchtuitvoering valt, hangt af van het risico van de vlucht. Dit risico hangt weer af van het gewicht van de drone en de plaats waar gevlogen wordt. Afhankelijk van de klasse van de vlucht, kan het zijn dat de vluchtuitvoerder bepaalde vergunningen of certificaten nodig heeft.

Zakelijke dronevliegers kunnen na de invoering van de nieuwe regels – naar verwachting op 31 december dit jaar – nog een jaar doorwerken op basis van een huidige ROC-light-ontheffing of -vergunning. Wel zijn ze verplicht op 31 december 2020 ingeschreven te staan in het nieuwe Europese droneregister.

De ingangsdatum van deze wetswijziging is nog niet definitief. Inwerkingtreding is onder meer afhankelijk van goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Arbeidsinspectie: ‘Meer veiligheidsbewustzijn bij bedrijven’

Drones vervoeren onderhoudsmaterieel naar windpark op zee

Houtrot opsporen: van prikken naar ‘horen’?

Potkwast 4: Wat is de drone-droom?

Amerikaanse overheid investeert 100 miljoen dollar in drone-inspectie


Naar archief >