Het FD baseert zich op een analyse van tientallen rechtszaken en gesprekken met advocaten. Zij trekken een parallel met de kinderopvangtoeslagaffaire, die duizenden ouders in financiële problemen bracht.
Vooral kleine ondernemers zijn de dupe. De Inspectie deelde de afgelopen zeven jaar zo’n 20.000 boetes uit van bij elkaar ruim 200 miljoen euro. Uit het jaarverslag over 2019 blijkt dat de dienst dat jaar ongeveer vijftien procent van de boetes na bezwaar helemaal of deels moest terugbetalen.
Illegale arbeid
‘Ik vind dat vergeleken met andere instanties veel’, zegt advocaat en specialist in het boeterecht Oswald Jansen in het FD. Volgens advocaten ligt het werkelijke aantal onterechte boetes nog veel hoger, omdat lang niet alle werkgevers de dure juridische strijd aangaan. Het hardst treedt de inspectie op tegen illegale arbeid.
MKB-Nederland vindt dat het boetebeleid anders moet en diverse bedrijven zeggen dat SZW ‘tot het uiterste’ gaat. ‘Onbedoelde foutjes hebben soms verstrekkende gevolgen en de menselijke maat lijkt weleens zoek.’
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, waarvan Inspectie SZW de toezichthouder is, stelt dat boetes ‘wel degelijk’ worden verlaagd. ‘En in situaties waarin verwijtbaarheid volledig ontbreekt, wordt van boeteoplegging afgezien.’