Want een software-pakket was twee decennia geleden min of meer een aangekleed Excel-bestand. En een schilder die een beetje handig was in boekhouden (daar heb je er ook weer niet gek veel van), hield zijn kosten met een spreadsheet bij, als hij geen pakket van één van die spelers had (of het allemaal op een kladje uitrekende en dan in een map stopte met een nietje erdoor). En zo’n spreadsheet, dat kon je aan de voorkant een beetje lekker laten ogen met ‘user interface’, en dan had je een softwarepakket. Ik heb menig ondernemer gesproken die zo’n ‘pakket’ dan weer verkocht of verhuurde aan collega-schilders.
Nu heb je de app-bouwers. Schilders of houtrotreparateurs die aan de voorkant bedenken: ik heb die telefoon tóch steeds in mijn hand, kan ik er nou ook niet eens wat nuttigs mee doen? Meestal zijn ze zelf niet die handige pief, maar kennen ze er een die met wat knutselen een app kan bouwen. En daar een systeempje onder kan hangen dat de data linkt naar de bedrijfssoftware zodat het allemaal compatibel is. Ook deze app-schilders slijten hun uitvinding aan collega-bedrijven.
En de software-huizen gaan ondertussen ook hun weg. Moeten meebewegen met de vastgoedonderhoudsbedrijven die allang niet meer alleen schilderen maar ook daken leggen of goten vervangen of voegwerk doen en dat allemaal in de projectadministratie willen kunnen vangen en beheersen. De software moet en kan ook steeds meer: integreren met de aanvraagfase, de opnamefase, de offertefase, kwaliteitsbewaking, human resource. Ieder neemt zijn eigen eigenaardigheden mee uit het verleden, zijn ‘look and feel’.
Dat er veel bloemen bloeien op deze hele kleine weide is op zich niet erg. En het idee van de één helpt de business van de ander weer verder. Ik kan me wel voorstellen, en heb dat zelf ook altijd heel lastig gevonden, dat je door de bomen het softwarebos niet meer ziet. Alles kan wel iets en alles lijkt op elkaar maar ook weer niet. De vrees dat je iets gekocht hebt en dan iets ‘eenvoudigs’ wil en dat blijkt dan niet te kunnen lijkt me groot. Het idee om dan maar zelf te beginnen met iets dat dicht bij jezelf ligt lijkt dan logisch.
Toch is het verstandiger, denk ik, om in zee te gaan met één van de specialisten die al zoveel jaren met dat bijltje hakken. Die al beren geschoten hebben die jij nog niet eens op je pad verwacht. En dat je dan een vormgeving voor lief moet nemen, een bepaalde manier van invoeren of zelfs je bedrijfsprocessen wat zult moeten inrichten op je software, leer daar dan maar de voordelen van inzien.
Waar is de tijd gebleven dat ze de cijfers niet uit de markt haalden om een calculatie te maken maar uit een normenboek die gedegen was opgesteld.
Daardoor had je een nauwkeurige berekening en kon je als bedrijf zelf je aanpassingen doen als jouw bedrijf sneller bepaalde werkzaamheden kon doen.
Nu werken de meesten met cijfers uit de markt, maar die cijfers zijn niet voor de calculatie.
Zover ik weet worden de normenboeken nog altijd bijgehouden en vormen ze de basis van de meeste schilderssoftware. Er wordt meestal wel aangeraden om de normen aan de eigen bedrijfspraktijk aan te passen…