Begin volgend jaar zou de fiscus hiermee al een start maken. Minisister Koolmees heeft echter laten weten dat eerst langer geëxperimenteerd moet worden met een handleiding voor opdrachtgevers. Dit betreft een webmodule die uitwijst of werk moet worden uitgevoerd door een werknemer of dat een zzp’er het ook kan doen. Opdrachtgevers die deze vragenlijst de komende maanden invullen, zijn niet juridisch gebonden aan de uitkomst ervan.
Na de proef wordt de module geëvalueerd. De handhaving van schijnconstructies wordt pas na deze evaluatie opgebouwd, op zijn vroegst vanaf 1 oktober. Ook wil Koolmees graag een ‘breed maatschappelijk gesprek’ over eventuele problemen die werkgevers, opdrachtgevers en zelfstandigen tegenkomen. Pas daarna gaat de fiscus handhaven. Voor het gewenste gesprek schuiven waarschijnlijk belangenorganisaties van werkgevers en ondernemers aan. De minister sorteert ook voor op zogenoemde sectorgerichte gesprekken.
Mogelijk kunnen nog langer geen boetes worden opgelegd. Inspectie SZW en de Belastingdienst controleren overigens wel op schijnconstructies, maar sancties blijven ‘in de meeste gevallen’ (vooralsnog) uit.
Bron: Nu.nl