De winnares van de Nationale SchildersVakprijs in de categorie decoratie- en restaruatieschilderen is bepaald niet op haar lauweren gaan rusten. Petra Baartman heeft aan de klus in Baarn, in het hoofdkantoor van het Apostolisch Genootschap een flink project. Ze doet er al jaren kleine klussen zoals het restaureren van mahonie-imitaties. Nu is het trappenhuis aan de beurt waaromheen in 1890 op imitatie-zandsteen van gips siena-marmerimitaties waren aangebracht. De ondergrond was er zo slecht aan toe dat die eerst gerepareerd moest worden. Nu brengt Baartman er een compleet nieuwe imitatie overheen aan.
Petra Baartman zet trappenhuis in de siena (video)
In huis Berg en Dal in Baarn is meesterschilder Petra Baartman bezig met het deels restaureren en deels geheel opnieuw aanbrengen van hout- en marmerimitaties. Vooral rond de monumentale trap was het origineel niet meer te redden en schildert ze een nieuw siena terug. SchildersVAKTV was er bij.
6 reacties op “Petra Baartman zet trappenhuis in de siena (video)”
Geef een reactie
Gerelateerde berichten
Naar archief >
Met bewondering voor zoveel vakmanschap is het zien van de video het kijken zeker waard.
Heb er geen spijt van dat ik op mw. Baartman mijn stem heb uitgebracht voor de SchildersVakprijs.
Het artikel ‘Nederlands meesterwerk in Italië. Praktijkverslag marmerimitatie in siena en portor van Gert Jan Nijsse, wordt in Schildersblad 19/2002 op pagina 30-31 beschreven hoe hij met Leen de Kok en Wim Reijnhout 50 m2 aan pilaren en kolommen van een villa in het gele siena zijn gezet.
Het is een klein kringetje, Petra had niet eerder siena geïmiteerd en ze heeft dan ook Gert Jan Nijsse en ook Jan Berghuis om raad gevraagd, en een studie in oude leerboeken over marmerimitaties gedaan. Allemaal te lezen in SchildersVakkrant 5, die over een week uitkomt.
De heer Berghuis is met naam en faam bekend. Vanaf 1976 gaf hij op de zaterdagmorgen tot …. les in imitatietechnieken aan een aantal enthousiaste mensen. Die in het toenmalige
NIMETO te Utrecht hun vrije tijd een nuttige en leerzame bestemming gaven.
Sierschilderwerk is Berghuis ook niet vreemd, in 2016/17 is er door schildersbedrijf Otjens een beroep op hem gedaan om in Kasteel Bouvigne (regio Breda) aan de nodige decoratieschilderwerken zijn uitvoering te geven.
Zal kijken of ik SVK nummer 5 te pakken kan krijgen. Ben nieuwsgierig.
Er was een Jan Berghuis père, sierschilder, inmiddels overleden, en er is een Jan Berghuis fils, van het bedrijf House of Bendhor la Faye te Den Haag, sierschilder, beide heren dienen niet met elkaar verward teworden.
Bedankt. Wat is niet beter om ongelijk te krijgen, dan leer je tenminste nog wat.
Voor mij is er maar een Jan Berghuis als je hem vroeg waar hij woonde? Was het antwoord altijd: s’ Gravenhage!
Mooiste anneknote van Jan:
Als ik voor onze Konigin op Paleis het Noordeinde weer eens wat hout of marmeren mocht uitvoeren. Lunste ik bij voorkeur in een van de vensterbanken, de ramen open. Met uitzicht op de hekwerken met gouden speerpunten met daar achter het Haagse volk en de rest van de wereld.
Kreeg soms geen hap door de mond want de voorbijgangers bleven staan zwaaien, omdat ze dachten dat ik Prins Claus zelf was!