Aanleiding is de discussie over een zwaarwerkregeling in de schildersbranche, die vaklieden in deze sector de mogelijkheid zou geven tot drie jaar eerder te stoppen met werken. Moet zo’n regeling er komen? Vakbond FNV stelde hiertoe in elk geval een petitie op. Dat was voor ons aanleiding eens in de achtergronden te duiken.
Dat er behoefte is aan een zwaarwerkregeling, is duidelijk, maar ingewijden zeggen ook: focus vooral op preventie. De SchildersVakkrant laat onder meer een ergonoom van de Arbo Unie aan het woord en een bewegingsspecialist van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten. Ingekapseld in het praktijkverhaal van een schilder, Jan Boerma, hierboven op de foto. ‘Ik heb een prachtvak, maar hoe fit ben ik over vijf jaar?’
SchildersVakkrant 7 verschijnt morgen en is voor abonnees al online te lezen. Het losse artikel over zwaar werk is hier (premium) te lezen.
Er zal wel weer een commissie uit voortkomen, met goed betaalde academici ‘die zeggen hoe je hoort te werken maar niet hoe het écht moet werken.’
Over dit onderwerp is al diverse keren geschreven en genoegzaam bekend evenzo de stress op het werk. Oeverloos debatteren met als uitkomst er verandert niets. Want het kost geld.
Het enige positieve is dat het weer de aandacht krijgt.
Nou… dank u wel….
Raar dat het voor de bouw al geregeld is gelukkig is schilderen niet zo zwaar als werken in de bouw
Ligt er aan wat je doet in de bouw,daar zijn ook beroepen die minder zwaar zijn als schilder
Welke dan? Ik vrees dat de meeste functies zeker qua zwaarte niet onderdoen voor de schilder. Stucadoor, vloerenlegger, metselaar, cv monteur, spackspuiter.
Misschien een tegelzetter of behanger, die zijn misschien lichter werk.
Plus nog dat alle andere beroepen in de bouw 8 uur per dag werken, en de schilders 7.5 uur.
(tenminste 7.5 uur aanwezig zijn, ik denk dat het gemiddelde productief zijn in de bouw de 6 uur per dag net haalt)
Gelukkig is schilderen vast niet zo zwaar als in de bouw…Maar een steiger opbouwen en op hoogte werken is toch ook weer niet niks voor een 60plusser.
Het volgende korte bericht in het AD van dinsdag 20 april 2021 over de arbeidsomstandigheden wil ik u niet onthouden.
Pensioen moeilijk haalbaar.
De helft van de werkenden denkt niet tot hun pensioen te kunnen doorwerken vanwege de arbeidsomstandigheden. Dat komt onder meer door de werkdruk, de lichamelijke belasting die ze ervaren en het werkklimaat (tocht, warmte en kou). Dat meldt vakbond FNV op basis van onderzoek onder ruim 5600 werknemers. Driekwart van hen vindt dat de werkgever arbeidsrisico’s onvoldoende aanpakt. FNV vindt dat de Inspectie SWZ, voorheen de arbeidsinspectie, meer mogelijkheden en capaciteit moet krijgen om te inspecteren.
Ja, de hele discussie is inderdaad ingeschoten door de (traditionele) vakbonden. Zoals in ons artikel te lezen is.