Begin met Peter Voshart een gesprek over goud en hij serveert je smakelijke anekdotes. ‘Vroeger werd goud met een hamer geslagen. Opa, vader en zoon waren daar dan achter het huis mee aan de slag. Aan de keukentafel deden de dames het goud in boekjes. Dat proces is steeds meer geautomatiseerd en Noris is daarin de voorloper.’
Linova is importeur voor de Benelux van deze bladgoudspecialist uit Schwabach, onder Neurenberg. ‘Onze Duitse vrienden staan garant voor kwaliteit en betrouwbaarheid’, schrijft Voshart in een persbericht. Ook als het aankomt op het nieuwe ultradunne bladgoud dat de Zutphense ondernemer sinds kort in de handel heeft. Speciaal voor gebruik binnen, waarbij de dikte van het materiaal – ter bescherming tegen weer en wind – van minder belang is.
Leren lapjes
‘De hightech-machines van Noris waren allemaal ingeregeld op het dikkere goud, van achttien of twintig gram per duizend velletjes van acht bij acht centimeter. Voor de goede orde’, vervolgt Voshart, ‘goud wordt niet meer tussen leren lapjes geslagen maar tussen folies.’ De grote vraag was hoe de machines af te stemmen om ook het gewenste dunnere goud – want goedkoper – gelijkmatig te slaan. Met welke folie, op welke kracht? Lang verhaal kort: Armin Haferung, de eigenaar van Noris, moest er nieuwe machines voor laten bouwen.
Dat lukte en resulteerde in de flinterdunne bladgoud-lijn Noris Golduca. Die bestaat uit drie soorten: 22 karaat oranjegoud, 23 karaat dukatengoud en 23,75 karaat rozenobelgoud. Verkrijgbaar in boekjes van 25 of 250 vel en acht bij acht centimeter. Het materiaal weegt vijftien gram. Nóg dunner was volgens Linova niet mogelijk om niet in te boeten aan kwaliteit en verwerkbaarheid.
Goudprijs
Inmiddels geldt Voshart als ervaringsdeskundige. Hij experimenteerde uitvoerig met zijn nieuwe product en stelt vast: ‘Het werkt juist heel prettig. Binnen heb je veel reliëfs en daar vormt dit materiaal zich goed omheen. Aangezien de goudprijs dit jaar hoog ligt, scheelt het geld wanneer je Noris Golduca aanschaft. Simpelweg omdat je dan minder goud koopt. Het is vijftien tot twintig procent goedkoper, maar met deze dunne kwaliteit maak je toch iets voor de eeuwigheid.’
De aanwinst in het assortiment van Linova slaat aan, beweert Voshart. Liefst drieduizend boekjes Noris Golduca exporteerde hij voor het vergulden van de uurwerken van de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Daar kan Voshart, misschien wel dé bladgoudspecialist van Nederland, alleen maar heel verguld mee zijn.