Ook moeten uitzendkrachten beter betaald krijgen en zelfstandigen minimaal 35 euro per uur verdienen. Het akkoord, bedoeld om invloed uit te oefenen op de kabinetsformatie, is onderdeel van een advies dat is opgesteld in de Sociaal Economische Raad (SER). De top van de vakbeweging en die van de werkgevers hebben ingestemd, beider achterbannen moeten dit nog doen.
Begin vorig jaar kwam een commissie onder leiding van Hans Borstlap, voormalig topambtenaar op onder meer het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, met een advies over de hervorming van alle regels rond werk. Het principeakkoord dat de sociale partners nu hebben gesloten is daarvan een uitvloeisel.
De commissie-Borstlap stelt dat de flexibilisering van de Nederlandse arbeidsmarkt, met 1,1 miljoen zzp’ers en 1,7 miljoen flexwerkers, totaal is doorgeschoten. Dit leidt tot onzekerheid over werk en inkomen en dat heeft weer maatschappelijke gevolgen. Zo durven jonge flexwerkers vaak geen huis te kopen of een gezin te stichten.
Als het aan de vakbonden en de werkgevers ligt, blijft uitzendwerk beperkt tot periodes van grote drukte en bij ziekte van werknemers (‘piek en ziek’). Daarnaast willen zij dat zelfstandigen die bij een opdrachtgever minder dan 35 euro bruto per uur verdienen, door dit bedrijf in dienst worden genomen. Als de werk- of opdrachtgever dit niet wil, moet die bij de Belastingdienst beargumenteren waarom geen sprake is van loondienst.
Bronnen: SER, de Volkskrant