Om ons cultuurhistorisch erfgoed te behouden zijn vakmensen met passie én de juiste skills nodig. Restauratieschilderen is een vak op zich. Gespecialiseerde en goed opgeleide restauratieschilders komen in aanmerking voor opdrachten in de monumentenzorg. Alleen noordoost-Nederland telt al ruim 11.000 Rijksmonumenten.
De masterclasses Restauratieschilderen zijn speciaal ontwikkeld voor de professionele schilder, die zich wil verdiepen in het vakgebied van restauratieve technieken. Deelnemers aan de masterclass leren werken volgens de uitvoeringsrichtlijn ‘Historisch Schilderwerk’ (URL 4009), een algemeen geldende kwaliteitsstandaard.
Vijf masterclasses
Het aanbod bestaat uit vijf masterclasses. In het onderdeel ‘Houtimitatie’ staan eikenhoutimitaties in olie- en acrylprocedé centraal. Tijdens ‘Marmerimitatie’ leert de schilder een witmarmerimitatie maken. Het onderdeel ‘Sjablonen en sjabloneerwerk’ gaat, naast motieven tekenen en uitsnijden, in op tamponeer- en patineertechnieken. Tijdens ‘Kleurhistorisch onderzoek’ leren de deelnemers over grondprincipes, kennis en inzicht van het veranderend historisch kleurbeeld in objecten en gebouwen en woonwijken vast te leggen in een restauratieplan. De eerstvolgende masterclass is ‘Heraldiek en Bladmetaal’.
Heraldiek en Bladmetaal
De masterclass ‘Heraldiek en Bladmetaal’ start op 27 september. De negen trainingsavonden worden gegeven van 18.00 tot 21.30 uur in Zwolle. Tijdens deze avonden leert men onder andere meer over het lezen en vertalen van kleuren/metalen, opbouw en onderdelen van een heraldisch wapen.
Aanmelden
Aanmelden voor de masterclasses Restauratieschilderen kan op www.cibap.nl. Voor vragen en informatie kan men bellen met telefoonnummer 038-2004340 of mailen naar info@cibapnext.nl.
Is het mogelijk dergelijke masterclasses ook in het westen van het land te organiseren?