Het vroegere Redemptoristenklooster (zie kader) is een drie verdiepingen tellend, neoclassicistische gebouw in het centrum van Den Bosch. Dit rijksmonument omvat drie vleugels, die samen met de aangrenzende Sint Josephkerk een kloosterhof (dient nu als gezamenlijke tuin voor de huurders) omsluiten.
Het gebouw bestaat uit twee delen: de voorbouw is het voormalige klooster en herbergt 36 huurwoningen, het achterpand bestaat uit de kapel en wordt verhuurd aan een vereniging die zelf 16 woningen onderverhuurd aan een woongroep.
BrabantWonen
In opdracht van de eigenaar, woningcorporatie BrabantWonen, werd begin dit jaar het interieur van de openbare ruimten (trappenhal en gangen met voordeuren en binnenkozijnen) in de voorbouw opgefrist door Van Linder Vastgoedonderhoud. “Daar was zo’n vijftien jaar niks aan gedaan. Door het schilderwerk ziet het geheel er nu weer als nieuw uit”, zegt eigenaar-directeur Sjef Reijnders van Van Linder. BrabantWonen stelde hier een nieuw kleurenpalet voor en na goedkeuring van de huurders werd dit aangebracht.
Omdat het gemeentelijke monument enkele beglazing heeft, moesten de schilders in maart hun binnenwerk noodgedwongen even twee weken stil leggen, omdat er in die periode – door het winterweer – teveel vocht in de openbare ruimten aanwezig was. Nadat de klus in april was afgerond, zijn de vaklieden sinds medio mei weer op hetzelfde adres aan de slag: volgens de zesjarenplanning van de eigenaar was de buitenschil van het Redemptoristenklooster weer aan een onderhoudsbeurt toe.
“Het gebouw zat weliswaar nog redelijk in de verf en daarmee hadden we het project eventueel door kunnen schuiven, maar ik ben iemand die degradatie altijd net een stap voor wil blijven. Daarom laten we het pand nu weer goed in de verf zetten”, zegt projectvoorbereider/opzichter schilderwerk Mira Linders van BrabantWonen.
Inspectiewerk
“Als projectvoorbereider en opzichter ben ik verantwoordelijk voor alle onderhoudsschilderwerk van onze corporatie. Mijn werkgebied omvat 18.000 woningen in Oss en Den Bosch en zo’n 45 zorglocaties van BrabantZorg”, vertelt Linders. “Tot mijn kerntaken behoren de begroting, inspecties, werkvoorbereiding, uitvoering/begeleiding en de complete afhandeling. Bij het Redemptoristenklooster heb ik dus ook zelf het inspectiewerk gedaan en in nauw overleg met Van Linder is daar een plan van aanpak uit voorgekomen.”
“De verfmerkkeuze laat ik altijd aan het uitvoerende bedrijf over. Van Linder wilde dit project graag uitvoeren met de monumentale verven van Boonstoppel Verf, die vervolgens een verftechnisch advies heeft gemaakt.” Grossier ProCoatings leverde alle verfproducten.
De vaklieden van Van Linder saneerden zowel aan de binnentuinzijde als aan de zijde van de Sint Josephstraat op diverse plekken houtrot met Repair Care-producten. “Vier kozijnen bleken zelfs zó ver heen te zijn dat we ze compleet moesten vervangen”, vertelt Reijnders. Verder krijgen de schilders bij de houten geveldelen onder andere te maken met defecte beglazingsafdichting, openstaande verbindingen, delaminatie, mechanische beschadigingen, ondeugdelijke stopverfzomen, scheuren, scherpe kanten, vervuild en verweerd hout. Dat wordt allemaal hersteld.
“Het houtwerk wordt vervolgens in de Garantie Exqua d’Or Grondverf gezet en afgewerkt met Garantie Exqua d’Or Hooglans, een luchtdrogende lakverf op basis van met siliconen gemodificeerde alkydhars. Dit product heeft een lang glansbehoud en een zeer hoge duurzaamheid. Er is een droge laagdikte van 40 micrometer aangebracht ”, legt commercieel technisch adviseur Jarno Meinema van Boonstoppel Verf uit.
Afplakken
De schilders van Van Linder zijn nog tot eind juli bezig met het onderhoudsproject. “Gemiddeld zet ik hier dagelijks vier vaklieden in. Grootste kostenpost is het steigerwerk, omdat we dat zowel in de binnentuin als aan de buitenzijde moesten laten opbouwen”, zegt Reijnders. “Weet je waar voor de schilders het meeste werk in zit? Dat is het afplakken van de glasroedes in de vele vier- en zesdelige getoogde kruiskozijnen die het gebouw telt. Ik noem het monnikenwerk, waar ze dagenlang mee bezig zijn.”
Linders knikt. “Dankzij de 2,5 beurt die we laten uitvoeren staat het Redemptoristenklooster er straks weer prachtig bij. Ook van de bewoners krijgen we enthousiaste reacties.” Zoals bij al haar projecten houdt ze de vinger nauw aan de pols bij de uitvoering. “Zo wil ik per se dat alle deuren met de kwast worden geschilderd en niet met een roller. Anders laat ik het gewoon overdoen. In mijn optiek moeten de deuren van een geschilderd gebouw er altijd uit schieten en het allermooiste resultaat krijg je met de kwast. Onze doelstelling is om de volgende onderhoudsbeurt over zeven jaar uit te voeren. Over vier jaar doen we een tussentijdse inspectie.”
Kloosterhistorie
De Congregatie der Redemptoristen werd in 1732 in Zuid-Italië gesticht. Ruim een eeuw later kwamen er ook vestigingen in Nederland. Het Redemptoristenklooster aan de Sint-Jozefstraat in Den Bosch werd in 1854-1855 gebouwd, waarna de paters Redemptoristen het gebouw betrokken. Zij kregen met name bekendheid door hun volksmissies. Dat waren meerdaagse reeksen preken en de Mariaverering nam daarbij een centrale plaats in, net als ‘de volharding in het goede van de mens’.
De communiteit werd opgeheven in 1971 en het pand bood daarna zes jaar lang onderdak aan gastarbeiders. In 1982 brandde het gebouw grotendeels af. Na herbouw werd het in 1989 een huurwoningcomplex. De oude buitenmuren met gietijzeren ramen zijn bewaard gebleven.