Ga naar hoofdinhoud

Cuypershuis eerste Limburgse Iconic House


Het vroegere woonhuis van architect Pierre Cuypers in Roermond is opgenomen in het prestigieuze, internationale Iconic Houses Network van architectenwoningen. Indirect is dit ook een waardering voor studenten van SintLucas Boxtel die hier eerder een plafondschildering restaureerden.

Het Iconic Houses Network bestaat uit woonhuizen die een belangrijke betekenis hebben in de moderne architectuur en als huismuseum voor het publiek toegankelijk zijn. Dit is voor het zogenoemde Cuypershuis een belangrijke erkenning en een grote stap in de internationale verspreiding van het werk van Pierre Cuypers (1827-1921).

Om in aanmerking te komen voor een vermelding, heeft het netwerk strenge selectiecriteria ontwikkeld. De bekendste museumhuizen zijn grote namen als Fallingwater van Frank Lloyd Wright, El Capricho en Casa Milà / La Pedrera van Antoni Gaudí, maar bezoekers van iconichouses.org kunnen ook verborgen juweeltjes ontdekken.

Op 25-jarige leeftijd bouwde Cuypers naar eigen ontwerp een opvallend symmetrisch pand aan de rand van zijn geboortestad Roermond. Hier ging hij wonen met zijn familie maar er was ook plaats voor zijn ateliers. Cuypers ontwierp niet alleen gebouwen maar ook de complete interieurs. Na een renovatie werd het pand in 2011 heropend als Cuypershuis, een museum over het leven en werk van Pierre Cuypers.

Zo’n twee jaar geleden liet de museumdirectie de historische plafondschildering in de woonkamer herstellen. Het oorspronkelijke, fraai gedecoreerde plafond (met hierin Keltische en middeleeuwse motieven) werd gesloopt in een tijd dat het werk van Cuypers (zoon van een kerkenschilder) niet werd gewaardeerd.

SintLucas

Claudia Junge van Stichting Restauratie Atelier Limburg deed eerst grondig onderzoek naar de gebruikte kleuren. Voor haar kleurenanalyse maakte zij gebruik van een oud stukje gips, detailtekeningen én de authentieke kleuren die op de schouw terug te vinden waren.

De reconstructie van het plafond werd vervolgens uitgevoerd door studenten van de opleiding ‘Decoratie- en restauratieschilder’ van SintLucas Boxtel. Door deze samenwerking werd ook de kennis over Cuypers’ decoraties overgedragen op de nieuwe generatie restauratoren.

“Het opnemen van het Cuypershuis in het Iconic Houses Network onderstreept de waarde van Cuypers als architect en het belang van het Cuypershuis voor de moderne architectuur. Het is het eerste ‘Iconic House’ in Limburg en mag wel worden omschreven als een parel voor Roermond en haar rijke geschiedenis,” aldus Ferdinand Pleyte, wethouder cultuur & erfgoed.

Het netwerk van Iconic Houses is een unieke bron voor reizigers en liefhebbers van 20e-eeuwse huizen. De website somt ongeveer 150 moderne monumentale huizen op met locatie en informatie over hun makers. In Nederland staan 23 Iconic Houses maar in Limburg is het Cuypershuis de enige locatie.

Tijdens Open Monumentendag op 11 september zal het Cuypershuis speciale aandacht besteden aan de toetreding tot Iconic Houses. Wethouder Ferdinand Pleyte onthult die dag om 11:00 de plaquette aan de gevel van het museum. Tevens worden diverse andere activiteiten georganiseerd.

Studente Hanna van Nistelrooij werkt aan het plafond van het Cuypershuis

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Plek van schilders bij mbo-wedstrijd Skills op de tocht

SintLucas krijgt half miljoen voor CTL

Mbo-schildersopleidingen bieden Open Huisdagen

Koningin opent nieuwe mbo-jaar

Studenten ontwerpen glas-in-loodramen ziekenhuis


Naar archief >