Ga naar hoofdinhoud

Sikkens BL Endurance (1)


Twee jaar geleden schreef ik een blog, de toekomst is watergedragen, waarin ik vooruitkeek naar het toepassen van watergedragen producten buiten, in de nabije toekomst. Dit is eigenlijk een vervolg op dat blog waarbij ik een nieuw, watergedragen product van een gerenommeerde partij zelf uitvoering heb toegepast. Dit product van Sikkens is eind juni 2021 op de markt gekomen na een ontwikkeling van zeven jaar. Ik schrijf over mijn praktijk bevindingen maar eerst wat meer informatie en technische uitleg.

Buiten specifiek

Het valt natuurlijk te verwachten dat de regelgeving rond oplosmiddelen steeds strenger wordt. Want beter voor het milieu en voor de verwerkers. De huidige, terpentinehoudende producten die we nu voor buiten gebruiken zullen dan niet meer binnen de marges vallen en dus aangepast of vervangen moeten worden. Maar aanpassen zal niet meevallen omdat we technisch al bijna aan het minimum oplosmiddel zitten. Verschillende fabrikanten zijn daarom al druk bezig met het ontwikkelen van watergedragen primers en lakken voor buitentoepassing. Dit zijn geen watergedragen binnen/buiten kwaliteiten die nu wel buiten gebruikt worden. Nee, deze nieuwe producten zijn specifiek ontwikkeld voor buitentoepassing. Ze mogen theoretisch wel binnen toegepast worden maar daar zijn betere alternatieven voor.

Hoogglans

De meeste van de watergedragen lakken die voor buiten ontwikkeld worden zijn op basis van alkyd-emulsie. Dit voornamelijk omdat de meeste schilders buiten hoogglansverf willen gebruiken. Een echt hoge glans is voor een lak op basis van een acrylaat bindmiddel technisch niet haalbaar. Om een >80 %GU glans te krijgen zul je dus aan de slag moeten met een alkyd. Zoals Sikkens nu heeft gedaan met de nieuwe BL Endurance hoogglans aflak. Er zijn al enkele fabrikanten met dergelijke producten. Rigo en Anker-Stuy bijvoorbeeld. Maar nu, met Sikkens, is het voor het eerst dat een grote speler de stap naar watergedragen hoogglans voor buiten zet.

Watergedragen hoogglans buiten: BL Endurance

Alkyd-emulsie

De meeste hoogglans aflakken voor binnen zijn tegenwoordig op basis van alkyd-emulsie. Ook die van Sikkens. Dus er was al veel kennis in huis. Toch heeft Sikkens zeven jaar gesleuteld aan deze nieuwe aflak. Men gaat niet over een nacht ijs. Alkyd-emulsie is geen eenvoudige techniek. En buiten duurzaamheid vraagt toch om andere eigenschappen dan die van een binnenlak. 

Een ander voordeel van alkyd is dat dit bindmiddel in het algemeen makkelijker van biobased grondstoffen te maken is, wat de verf meer toekomstbestendig maakt. Wel zijn de meeste grondverven voor deze producten op basis van een acrylaat bindmiddel. Ook bij de BL Endurance primer van Sikkens is gekozen voor een acrylaat. Dit bindmiddel leent zich als grondverf vooralsnog beter dan een alkyd in water.

In mijn volgende blog een uitgebreid verslag van mijn ervaringen met deze nieuwe Sikkens lijn in de praktijk.

4 reacties op “Sikkens BL Endurance (1)

  • Mooi dat ook Sikkens werk maakt van oplosmiddelvrij schilderen buiten.
    Dat maakt de acceptatie van deze producten in een toch wat traditionele markt een stuk eenvoudiger.
    Copperant biedt het al jaren maar de schilders en vastgoed bezitters hebben nu nog steeds drempelvrees. Nergens voor nodig.
    De voordelen zijn evident. Snel drogend, meerdere lagen op een dag, geen tot weinig uitstoot, non-toxic (Copperant, van andere merken weet ik het niet). 6-8 jaar onderhoudsarm. (Westzijde). Noord-Oost 8-10 jaar).
    Afijn, mooi stap. Hopelijk wordt het de standaard keuze; schilderen met watergedragen. Ook buiten.

    1. Martin Vermeer

      Nou, even wat terughoudendheid !
      Na 11 jaar na 2010 met het lage VOS-gehalte zijn de ontwikkelde producten nog steeds niet top, zeker met drogen.
      En non-toxic is alleen omdat er grondstoffen zijn die nog niet bekend zijn wat ze met de gezondheid van de verwerker doen, ik lees nog steeds dat er in vele producten kobalt verbindingen aanwezig zijn.
      En dan ook nog met moeite een >80% GU glans behaald kan worden, is dat toch weer een stap minder.

  • kees

    Zit er ook niet op te wachten zeker met zoon zomer en voorjaar als dit jaar regen regen en vocht daar ga je met je watergedragen verf 1 bak ellende

  • Bas

    Ik heb de laatste tijd veel gewerkt met watergedragen buitenlakken (van anderen dan de ‘grote drie’) en elke keer weer werd ik enthousiaster. De mogelijkheden zijn groter dan de nadelen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Onstabiel weer nekt planning schilders

Kwastenvacuüm in de schappen

Oranje looks voor witgoed pand

Oranje kleur én Weghorst op tankstation aan A1

700 liter verf maakt Erasmusbrug weer blauw


Naar archief >