Ga naar hoofdinhoud

Cursus ‘saneren asbesthoudende beglazingskit’


Kenniscentrum Glas geeft dit najaar drie keer de cursus ‘Saneren asbesthoudende beglazingskit’ en brengt om die reden de Factsheet Asbest in beglazingskitten van Bouwend Nederland Vakgroep GLAS en Koninklijke OnderhoudNL nog eens onder de aandacht.

Vanwege de gezondheidsrisico’s van asbest in stopverf en kit is het – volgens Kenniscentrum Glas – belangrijk om je medewerkers goed voor te lichten. In de cursus komen onderwerpen aan de orde zoals het herkennen van asbest, de regelgeving, de indeling in risicoklassen en hoe te handelen bij het verwijderen van asbesthoudende kit. 

Medewerkers en leidinggevenden moeten aantoonbaar deskundig zijn om asbesthoudende beglazingskit veilig te verwijderen. De cursus ‘Saneren asbesthoudende beglazingskit’ is ontwikkeld om die deskundigheid te verkrijgen en aantoonbaar te maken.

In de cursus worden alle verplichtingen, procedures en de voorgeschreven werkmethoden behandeld zodat werkzaamheden verantwoord kunnen worden uitgevoerd conform het opgestelde protocol. De cursus vindt plaats bij Aristo in Utrecht en staat dit najaar ingepland op 29 september, 13 oktober en 10 november. Aanmelden kan hier.

Stopverf

Asbest is in het verleden veelvuldig toegepast, ook in stopverf en (butyleen) beglazingskitten. Verder is er kit op de markt geweest op basis van bitumen; deze kit werd vaak toegepast in de kassenbouw.

Tot wanneer asbesthoudende kitten zijn geproduceerd is niet geheel duidelijk. Maar aangezien asbest vanaf juli 1993 niet meer mag worden toegepast en gefabriceerd in Nederland, is het aannemelijk dat kitten geproduceerd na juli 1993 geen asbest meer bevatten. 

Het inademen van asbest kan gevaarlijke ziektes veroorzaken zoals stoflongen, longkanker en buikvlieskanker. Om die reden is door Aedes, OnderhoudNL en de Vakgroep GLAS van Bouwend Nederland in 2019 het protocol voor saneren van asbesthoudende beglazingskit tot stand gekomen.

Daarbij hebben betrokken partijen op basis van een groot aantal blootstellingsmetingen aangetoond dat de sanering van asbesthoudende beglazingskit in risicoklasse 1 mag worden ingedeeld. Maatgevend daarbij zijn het soort asbest, de concentratie ervan en het werken volgens een bepaalde werkmethode die de risico’s beperkt.

Wat betreft soort asbest en de concentratie gelden als voorwaarden dat er maximaal 5% chrysotiel aanwezig mag zijn. Dit moet dan worden aangetoond door een asbestinventarisatierapport, uitgevoerd door een gecertificeerd asbestinventarisatiebureau.

Risicoklasse 1 en 2

In alle andere gevallen (dus ook bij stopverf) valt het verwijderen van asbesthoudende beglazingskit onder de risicoklasse 2. Verwijdering van risicoklasse 2 asbest mag alleen worden uitgevoerd door gecertificeerde asbestverwijderaars. Maar ook bij verwijderen van asbesthoudende beglazingkit in risicoklasse 1 blijft de regelgeving omtrent asbest van toepassing. Dit stelt de volgende eisen aan zowel het bedrijf als de medewerkers die deze werkzaamheden uitvoeren. 

  • Er dient een actueel asbestinventarisatierapport op het werk
  • aanwezig te zijn (niet ouder dan 3 jaar) 
  • De medewerkers moeten voldoende deskundig zijn 
  • Het werk moet minimaal 2 werkdagen van te voren 
  • aangemeld worden bij Inspectie SZW 
  • Er moet een werk & veiligheidsplan worden opgesteld 

    Lees hier de factsheet ‘asbest in beglazingskitten’ van Vakgroep Glas, Kenniscentrum Glas en OnderhoudNL.

    Bron: Glas in Beeld

Eén reactie op “Cursus ‘saneren asbesthoudende beglazingskit’

  • Klaas de Wit

    De grootste ‘reden’ om tot een eenvoudiger en goedkoper asbestsanering te komen is dat glaszetters, schilders en andere uitvoerende partijen voortaan zelf de asbesthoudende kit
    (5% chrysotiel) mogen verwijderen. Dus een geld kwestie en niet zozeer de omschreven ziektes want er bestond al een asbestsaneringsprotocol. Want wat Okke Spruit al eerder vertelde: “Gespecialiseerde asbestsaneerders, de ‘witte pakken’, hoeven er bij de geschetste werkzaamheden niet meer aan te pas te komen en dat scheelt tijd en kosten.”
    Het vorenstaande behelst echter niet dat ik het niet eens ben met deze nieuwe veiligheidsmaatregel, in tegendeel zou ik zeggen, een goede zaak.
    Ik vrees echter dat kleine bedrijfjes w.o. zzp’ers zich voor een certificering niet zullen aanmelden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Tweede glaszetterstraject voor statushouders van start

Praktijkgerichte training Kitten in Zutphen

Webinar Glas in Beeld trekt trouwe kijkers

Schrijf je in voor de Glas Award

Van Leeuwen nieuwe directeur Kenniscentrum Glas


Naar archief >