Het Rijksvastgoedbedrijf kwam vorig jaar tot de conclusie dat een schilderbeurt voor het exterieur van de zestien loodsen nodig was en schreef hiervoor een tender uit, waarbij de keus op het Almelose Mulder Vastgoedonderhoud viel.
“Naast het conserveren van de buitenschil van de loodsen behoort ook het waterdicht maken van de dwars- en langsnaden van de dakbeplating tot onze opdracht. Op deze plekken is namelijk zo nu en dan een lekkage”, vertelt Marc Nijeboer. Hij is mede-eigenaar en bedrijfsleider van Mulder Vastgoedonderhoud.
De buitenschil van de zestien loodsen bestaat uit damwand dak- en wandbeplating, die een chroom-6-houdende coating had. Dit betekent dat de schilders van Mulder Vastgoedonderhoud volgens een vast protocol moeten werken om te voorkomen dat ze worden blootgesteld aan chroom-6.
De uitvoering van het project vraagt dan om een specifieke aanpak die het bedrijf tot in detail uitwerkte. Chroom-6 is het nieuwe asbest. We krijgen er bij onderhoudsprojecten steeds vaker mee te maken en daar spelen we dan ook kordaat op in”, zegt Nijeboer.
Filtervaten
De zestien loodsen van het Rijksvastgoedbedrijf zijn ieder 70 meter lang, 50 meter breed en 7,5 meter hoog. “Door de jaren heen is de aanwezige coating gedegradeerd, wat de uitstraling van de gebouwen niet ten goede komt. Bovendien doet zich op diverse plekken roestvorming voor”, zegt Nijeboer.
“Vanwege de aanwezigheid van chroom-6 kunnen we de ondergrond in het voorbehandelingstraject alleen maar reinigen en dit doen we door middel van heet water onder hogedruk en een speciale vuilfrees. We gebruiken filtervaten om deeltjes van de chroom-6-houdende coating, die mogelijk vrijkomen bij het reinigen van de roestende delen op de daken, op te vangen. Deze vaten zetten we onder de regenpijpen van de loodsen, zodat deeltjes niet in de grond terecht komen. Om de aanwezige vliegroest op de beplating vast te zetten, hebben we deze gecorrodeerde delen gefosfateerd.”
Voor het verftechnische advies deed Mulder Vastgoedonderhoud een beroep op Ruben Vugteveen van Remmers Nederland. Onder leiding van deze divisiemanager bouw werden in de zomer van 2020 de eerste proeven gezet met een aantal producten. Op basis daarvan werden gerichte keuzes gemaakt.
Dit voorjaar begonnen de schilders van Mulder, in samenwerking met Gebo Totaalonderhoud uit Tubbergen, aan de uitvoering van het bijzondere onderhoudsproject. “Met deze ketenpartner werken we vaker samen en dat bevalt prima”, zegt Nijeboer. Gezamenlijk zijn er dagelijks gemiddeld twaalf medewerkers actief om de werkzaamheden conform planning uit te voeren.
Persoonlijke beschermingsmiddelen
“PBM’s zijn heel belangrijk, vooral bij projecten zoals deze. We hanteren hier de schoon werken-procedure, zoals het ‘Beheersregime chroom-6’ (zie kader, red.) van ProRail, Rijkswaterstaat en het Rijksvastgoedbedrijf voorschrijft. Dit betekent onder andere dat onze werknemers wegwerphandschoenen, een veiligheidsbril, mondmasker, spuitoveralls, haarbedekking en veiligheidslaarzen dragen”, legt Nijeboer uit.
Wegwerpoverkleding wordt uitgetrokken voor het verlaten van het werkgebied en afgevoerd als chemisch afval. Met de inzet van een zestal hoogwerkers, enkele trappentorens en dakrandbeveiliging kan er veilig op hoogte aan en op de loodsen worden gewerkt.
Eerst brengen de schilders – door middel van spuitapplicatie – een laag Remmers Aqua AG-26 aan op de damwandbeplatingsdelen waar zich roestvorming heeft voorgedaan. Dit is een hechtgrondering voor metaal met corrosiebescherming. De afwerking bestaat uit Induline DW-601, een watergedragen, dekkende voor- en aflak in de kleur RAL 7002.
Om de lekkende dwars- en langsnaden van de dakbeplating waterdicht te maken, brengen de vaklieden op deze plekken eerst Remmers Multi Baudicht 2K aan, een scheuroverbruggende, minerale afdichtingsmortel en bitumen afdichtingscoating. In deze nog natte laag wordt vervolgens MB 2K Tape VF ingebed; afdichtingsband van polypropyleenvlies. Daarna komt hier een laatste laag Multi Baudicht 2K overheen.
Het complete dak wordt vervolgens afgewerkt met Induline DW-601. “Er zat altijd een donkergrijze coating op de daken, maar de opdrachtgever wilde graag een kleur die iets minder warmte opneemt en daarom is nu voor RAL 7035 gekozen, verf met een lichtgrijze kleur”, vertelt Nijeboer.
Waar nodig is van tevoren beschadigde wand- en dakbeplating op sommige plekken ook nog vervangen. Na het conserveren wordt iedere loods voorzien van kooiladders en bladafscheidende hemelafvoeren.
Weersomstandigheden
In de loop van dit najaar zullen alle zestien opslagloodsen weer strak in de verf staan. “We hadden gehoopt dat we eind augustus al klaar zouden zijn, maar door tegenvallende weersomstandigheden hebben we in de voorbije maanden helaas veel werkvertraging opgelopen met het spuitwerk”, zegt Nijeboer.
“Vanwege de omvang van de werkzaamheden, de multidisciplinaire diensten die worden gevraagd en het feit dat we hier een thuiswedstrijd spelen, is dit voor ons een mooi project om te doen.”
Uit het Almelose onderhoudsproject is voor Mulder Vastgoedonderhoud in de voorbije maanden nog meer werk op het terrein voortgekomen. “Onder andere asbestsanering van paneelvullingen in kozijnen, nieuwe Rockpanel boeibeplating aanbrengen en binnen- en buitenschilderwerk uitvoeren in en aan de kantoorpanden”, somt Nijeboer op.
Mulder VGO
Mulder Vastgoedonderhoud (VGO) in Almelo heette in het verleden Mulder Schilders en bestaat sinds 1935. Maurits Jansen en Marc Nijeboer staan tegenwoordig aan het roer van het allround bedrijf dat zo’n vijftig mensen op de loonlijst heeft staan, waarvan het grootste deel in vaste dienst. Opdrachtgevers zijn corporaties, bedrijven, overheidsinstanties, zorginstellingen, gemeenten, VvE’s en particulieren. Zie ook www.muldervgo.nl
Beheersregime chroom-6
Rijkswaterstaat, Rijksvastgoedbedrijf en ProRail hebben het ‘Beheersregime Chroom-6’ opgesteld met als doel de gezondheidsbelasting door blootstelling aan chroom-6 te voorkomen bij de bewerkingen aan chroom-6-houdende coatings. Hierin wordt uitgelegd dat chroom-6-deeltjes op drie manieren in het lichaam terecht kunnen komen: door inslikken (maag), inademen (longen) of via de huid.
Gezien de aard van de blootstelling bij onderhoudswerkzaamheden (vrijkomen van stof of damp) is de blootstelling door inademing het meest relevant. Opname in het lichaam van chroom-6 uit coatings via de huid vindt niet of nauwelijks plaats. Huidblootstelling kan alleen lokale effecten van de huid veroorzaken in de vorm van allergische klachten. Dit risico bestaat voornamelijk bij natte bewerkingen.
Doordat stof aan de handen kan blijven kleven, kan chroom-6 bij hand-mondcontact ook in de maag terechtkomen. Ook blootstelling via hand-mondcontact moet daarom zoveel mogelijk worden voorkomen. Chroom-6 wordt na opname in het lichaam omgezet in het minder schadelijke chroom-3. Gebeurt deze omzetting in een cel, dan kan daardoor celbeschadiging ontstaan en daardoor gezondheidsschade.
Nieuwe damwandplatencoating
Veel bedrijfspanden en hallen hebben gevelbekleding op basis van damwandplaten. Door de jaren heen gaan deze materialen verweren door weersinvloeden zoals UV-straling, waardoor verkleuring ontstaat. De firma Remmers is specialist in onder andere de productie van hoogwaardige damwandcoatings. Het bedrijf introduceert hiervoor binnenkort een nieuw product op de markt: Aqua ML-69/sm Multi-Lak 3in1. Dit is een corrosiewerend, watergedragen één-pot-verfsysteem, waarmee een schilder de klus, volgens Remmers, veel sneller kan klaren. Behalve op damwand gevelbeplating is het ook toepasbaar op kunststof en hout.