Ga naar hoofdinhoud

Akzo meldt doorbraak in bindmiddeltechnologie


Een manier om duurzamer bindmiddelen te maken, die bovendien over ongekende mogelijkheden beschikken. Die heeft AkzoNobel gevonden in een project onder leiding van de Groningse professor en Nobelprijswinnaar Ben Feringa.

AkzoNobel brengt het nieuws in een persbericht naar buiten. Het bindmiddel zal pas over een jaar of vijf ook echt in verven zitten. Volgens Klaas Kruithof, Chief Technology Officer van het wereldwijde verfconcern, is er geen twijfel dat de nu gevonden techniek zal leiden tot een ‘next level’ in verftechnologie.

Een wetenschappenlijke samenwerking onder de naam Dutch Advanced Research Center Chemical Building Blocks Consortium (DAR CCBBC) heeft hier de afgelopen jaren aan gewerkt. Het gaat om een techniek waarbij uit biomassa (en niet uit fossiele grondstoffen zoals olie) suikerderivaten worden gewonnen. Daarvan worden monomeren gemaakt. Bij dit proces wordt alleen UV-licht ingezet, met zuurstof en herwinbare grondstoffen. Van deze monomeren worden de bindmiddelen, polymeren gemaakt.

Behalve dat aan het hele proces dus geen fossiele grondstoffen meer te pas komen hebben de nieuwe bindmiddelen ook bijzondere eigenschappen. Zo kunnen er ‘intelligente’ coatings mee gemaakt worden. Die bijvoorbeeld stoffen kunnen vrijgeven op vooraf bepaalde momenten of terwijl ze al zijn aangebracht van functionaliteit kunnen veranderen.

Eén reactie op “Akzo meldt doorbraak in bindmiddeltechnologie

  • Klaas de Wit

    Verven we straks ons huis met suiker uit zeewier? ‘Volop interesse vanuit de verfwereld.’ AD/PZC DPG Media bv 12 sept. 2020 van N. Roelands.
    SchildersVak actueel kwam 14 sept 2020 al met het bericht ‘Brabants onderzoek naar zeewier in verf.’
    Werken beide partijen niet aan hetzelfde doel om de CO2 uitstoot en het gebruik van fossiele grondstoffen te beperken?
    Het project ZCORE met participant TNO – onder de naam Biorizon – zegt eveneens dat zij streven over 5 jaar (2025) met commerciële grondstoffen te komen.
    De weg van een nieuwe technologie naar een commercieel product is erg lang als het er ooit van komt. Laten we positief blijven, het is een goede zaak. Zoals het nu gaat houdt geen stand.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.