Ga naar hoofdinhoud

Betekenis van veranderde NEN-norm voor rolsteigers wordt onderzocht


Onlangs werd de NEN-EN 1004-1 uit 2015 vervangen voor een vernieuwde versie. Het is een Europese norm voor rolsteigers, die nu ook in Nederland geldt. De vereniging van steigeleveranciers en -bouwers VSB werkt aan de interpretatie van die norm voor, onder andere, schilders.

Zo’n NEN-norm lijkt een ver-van-mijn-bed-show voor schilders. Maar kan wel degelijk iets gaan betekenen voor de dagelijkse praktijk. In de norm worden rolsteigers heel precies beschreven. Dan gaat het om het materiaal waar ze van gemaakt mogen zijn, de belasting die ze mogen dragen, de veiligheid en de prestatie-eisen. Dat heeft dus te maken met hoe een steiger moet worden opgebouwd en hoe hij gebruikt mag worden.

Een belangrijk verschil met de oude norm is dat de ‘ondergrens’ waarboven de norm van toepassing is verlaagd is van 2,5 meter naar 0 meter. Kamersteigers en andere handige lage hulpmiddelen vallen er ook onder. Dat kan gevolgen hebben voor de manier waarop je op een kamersteiger dient te klimmen. Er wordt dan ook gewerkt aan een nieuwe norm, de EN1004-3: kleine rolsteigers tot 2 meter platformhoogte.
Verder is de afstand die tussen twee platforms op een steiger mag worden aangehouden aanzienlijk verkleind: van 4,20 meter naar 2,25 meter: een hoge rolsteiger moet dus meer platforms hebben dan nu vaak gebruikelijk. De EN 1004-2 (handleiding rolsteigers) wordt dan ook eveneens herschreven.

Dat een EN-norm veranderd is heeft geen direct gevolg op de Nederlandse wetgeving, maar wel op langere termijn: de nieuwe norm vindt zijn weg via A-bladen naar arbocatalogussen. Op dat moment dienen mensen zich er aan te houden en zal de arbeidsinspectie er ook op handhaven. De Vereniging van Steigerbouw- en Betonbekistingsbedrijven VSB buigt zich momenteel in commissies over de nieuwe norm en hoe die te interpreteren. Begin dit jaar verwacht de vereniging meer duidelijkheid te hebben en erover te kunnen overleggen met ‘stakeholders’, belanghebbende (branche-)organisaties.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Veiligheid bespreekbaar maken met kaartspel

Nieuw waarschuwingssysteem meet hittekracht

Rolsteigers langere periode onder de loep

Bewust Veilig-dag 2025: ‘Samen sterk voor veilig werk’

Schadelijke Stoffen Assistent vanaf nu te gebruiken


Naar archief >