Ga naar hoofdinhoud

Bijna 86.000 ton vlakglas ingezameld in 2024


2024 was met de inzameling van 85.918 ton vlakglasafval een goed jaar voor stichting Vlakglas Recycling Nederland (VRN).

Deze ingezamelde hoeveelheid vlakglas levert bij de productie van nieuwe glasproducten zoals vlakglas, glaswol en flessen een besparing op van 1.000.000 kg CO₂-uitstoot.

Vorig jaar werd iets meer ingezameld dan het jaar daarvoor. In 2023 werd er 85.834 ton vlakglasafval ingezameld.

Tot de inzamelpunten van de stichting behoren onder andere diverse schildersbedrijven. De ingezamelde hoeveelheden glas schommelen al een paar jaar tussen de 80.000 en 90.000 ton. VRN denkt dat hiermee het maximum is bereikt wat kan worden ingezameld.

Inzameling

33% van het vlakglasafval wordt ingezameld bij en door de glasbedrijven die aangesloten zijn bij de Vakgroep Glas van Bouwend Nederland. Dit afvalglas is afkomstig van de werkzaamheden van deze inzamelpunten en van bedrijven die hun afvalglas bij deze inzamelpunten storten.

Een deel van het vlakglasafval wat hier wordt ingezameld is zó zuiver, dat dit geschikt is om weer nieuw vlakglas van te maken.

11% wordt in gezameld op de milieuparken. Helaas is de kwaliteit van het vlakglasafval wat op deze locaties wordt ingezameld van slechte kwaliteit.

Nog eens 11% is afkomstig van op-en overslagbedrijven. Dit zij veelal commerciële inzamelaars van afval. Ook bij deze locaties is de kans op vervuiling van het vlakglasafval groter dan bij de inzamelpunten bij glasbedrijven.

Het overige glas wordt ingezameld door allerlei andere bedrijven die met glas werken, zoals schilders, kozijnenmonteurs en aannemers.

De recyclebedrijven verwerken de ingezamelde vlakglasscherven tot materialen die kunnen worden hergebruikt als grondstoffen die voornamelijk worden ingezet bij de productie van vlakglas, holglas en isolatieproducten.

Het inzamelen van vlakglasafval vindt plaats sinds 2003, toen werd begonnen met bijna 38.000 ton. Voor VRN was 2021 het topjaar met de inzameling van 90.900 ton vlakglas.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Nieuwe Van Wijhe-conceptverf: BIOmotion70

Duurzaam onderhoud: corporaties aan zet

Zero Emissie-evenement voor ondernemers

Grootste zonne-energiecentrale AkzoNobel in Polen

Online special: Vlakglas volop in beweging


Naar archief >