Ga naar hoofdinhoud

Bouwvak steeds meer uit de gratie


Hoewel de ooit verplichte bouwvak al bijna 43 jaar niet meer officieel bestaat, houden veel bedrijven in de bouwsector er nog steeds aan vast. Maar er lijkt een kentering gaande, blijkt uit een poll van Bouwselect.

(Beeld: Shutterstock)

Het uitzend- en detacheringsconcern voor bouwpersoneel onderzocht het sentiment rond de bouwvak onder ruim 250 in de bouwsector actieve mensen. Opvallend: de vakantieperiode in het hoogseizoen kan bij het merendeel op nog maar weinig waardering rekenen. Waar ruim 38 procent van de deelnemers de bouwvak relevant noemt, vindt 33 procent die juist steeds meer achterhaald. Dik 28 procent stelt zelfs dat het niet meer van deze tijd is en pleit voor afschaffing.

Voors

Voorstanders van de bouwvak benadrukken in de poll dat de bouwvak rust en structuur brengt in de organisatie. Ook wordt gewezen op het sociaal welbevinden door tijd door te brengen met familie en vrienden. Bovendien, zo klinkt het, is werken tijdens vakantieperiodes inefficiënt, omdat relevante collega’s vaak afwezig zijn. Een ander gehoord argument: een vakantieperiode zonder bouwvak verspreidt zich over een langere periode, met verlies aan continuïteit en productiviteit tot gevolg.

Tegens

Tegenstemmende ondernemers zien dat vooral zzp’ers flexibele vakantiedagen plannen in plaats van een ‘gedwongen’ bouwvak. Anderen wijzen op de economische nadelen. Spreiding van vakanties kan omzetverlies en extra kosten voor calamiteiten beperken en de liquiditeit verbeteren. Ook worden de weersomstandigheden als reden genoemd: zomerweken zouden het meest werkbare deel van het jaar zijn.

Als sector in het geheel

Sipke Meindertsma, oprichter en eigenaar van Bouwselect, weet dat de bouwvak tot discussie blijft leiden. Hijzelf is er in de basis nog altijd een voorstander van. Het zorgt voor rust in de organisatie en geeft medewerkers de ruimte om de batterij op te laden. Daarbij wegen de baten niet op tegen de kosten. ‘Je moet toch je organisatie, met alle vaste kosten die erbij horen, draaiende houden. Terwijl veel leveranciers niet of slechter bereikbaar en beschikbaar zijn. Als we echt van de bouwvak af willen, moeten we dat als sector in het geheel doen.’

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Minister Keijzer op BouwBeurs: ‘Meer, sneller en beter bouwen’

Minister Mona Keijzer opent maandag BouwBeurs Utrecht

‘Zelfstandigen in de bouw staan onder druk’

ING: ‘Duidelijke tekenen herstel nieuwbouw in 2025’

Introductie van eerste afvalmonitor in bouw


Naar archief >