Alle verplichte stappen, van inventariseren tot de borging van alle maatregelen, zijn in de module opgenomen. Met deze tool zegt OnderhoudNL ondernemers veel werk uit te handen nemen om te voldoen aan de regels. Dure alternatieven van adviesbureaus zouden niet langer nodig zijn.
Dat omgaan met gevaarlijke stoffen geen sinecure is, weet Koen van Domselaar als geen ander. ‘Bedrijven moeten veel doen en het is ook best ingewikkeld’, zegt de manager arbeidsomstandigheden en milieu van genoemde branchevereniging. ‘Vooral het inventariseren van de gevaarlijke stoffen, het vaststellen van het blootstellingsniveau en de toetsing aan grenswaarden is een lastige klus. Dat kun je haast niet zelf. Daarvoor heb je veelal de kennis van een arbeidshygiënist of dure software nodig. Daarom hebben wij een speciale module bedacht.’
Door TNO gevalideerd
Bij het werken met en blootgesteld worden aan gevaarlijke stoffen, zijn bedrijven wettelijk verplicht een aantal stappen (Inventariseren – Beoordelen – Maatregelen – Borging) te ondernemen. De tool die arbodienstverlener Arboplaats voor OnderhoudNL heeft ontwikkeld, is door onderzoeksinstituut TNO gevalideerd en wordt als module gekoppeld aan de branche-RI&E. Alle stappen moeten in de risico-inventarisatie en -evaluatie aantoonbaar zijn. Bedrijven die dit niet voor elkaar hebben, riskeren een boete van de Nederlandse Arbeidsinspectie.
Huib Arts van Arboplaats: ‘In de module kunnen ondernemers de veiligheidsinformatiebladen (VIB’s, red.) van alle producten waarmee ze werken uploaden en aangeven hoe vaak ze deze producten gebruiken, hoe lang en voor welke werkzaamheden. De tool analyseert al deze gegevens automatisch en geeft per product aan of er, gegeven de beheersmaatregelen die er zijn, verantwoord mee gewerkt kan worden. Denk bijvoorbeeld aan kankerverwekkende stoffen die in bepaalde lijmen, kitten en oplosmiddelen zitten. Het advies is om daar alternatieven voor te vragen bij de leverancier. Steeds meer bedrijven doen dat gelukkig.’
Het invullen van de module is simpel gehouden, zodat bedrijven geen dure adviseur hoeven in te schakelen. De training ‘Gevaarlijke stoffen – goed geregeld!’ geeft ze direct toegang tot de toepassing. Er staan in 2024 en ’25 dertig trainingen op de rol, waar de eerste 240 bedrijven gratis aan kunnen meedoen. Dit is mogelijk dankzij de subsidieregeling Maatwerk Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden (MDIEU).
App
De volgende stap, zo kondigt OnderhoudNL al aan, is de ontwikkeling van een app voor medewerkers waarmee zij producten kunnen scannen met hun telefoon, waarna ze direct de juiste instructies op hun scherm te zien krijgen. Verder is het plan een tool te ontwikkelen voor inkopers en werkvoorbereiders die inzicht geeft in minder gevaarlijke alternatieven.