Ga naar hoofdinhoud

CNV bezorgd over klachten thuiswerkers


Het gros van de werknemers in onze branche staat dagelijks buiten. Met de kwast in de hand op de steiger. Maar juist over kantoorpersoneel – ook bij onderhoudsbedrijven onmisbaar maakt vakbond CNV zich zorgen. Het vele thuiswerken van dit jaar blijkt namelijk te leiden tot lichamelijke klachten.

In een enquête, door bijna 2.500 CNV’ers ingevuld, zegt 41 procent vaker last te hebben van schouder, nek of arm sinds zij thuiswerken door corona. 45 procent geeft aan geen werkplek te hebben die aan de arbo-eisen voldoet. Eerder meldden fysiotherapeuten al een toename van het aantal klachten door thuiswerken.

Fitcoach

‘De laptop staat op de keukentafel, de stoel is te laag, de laptop staat plat’, zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin tegenover de NOS. ‘Op je werk staat het scherm op de goede hoogte, dat heb je thuis vaak niet.’ De vakbond wil dat werkgevers meer geld besteden aan de begeleiding van thuiswerkers. ‘Bijvoorbeeld een fitcoach en vouchers voor een fysiotherapeut.’

De vakbond meent dat de kosten hiervoor terugverdiend kunnen worden door minder ziekteverzuim. ‘De laatste weken zien we het verzuim oplopen. Dat heeft deels te maken met de fysieke klachten.’ De gemiddelde leeftijd van CNV-leden is volgens Fortuin 52 à 53 jaar.

Kosten niet vergoed

In de enquête geeft 61 procent van de respondenten aan door het thuiswerken kosten te maken die ze niet door de werkgever vergoed krijgen. 31 procent stelt dat de werkgever de reiskostenvergoeding heeft stopgezet tijdens de crisis. 23 procent krijgt wel een thuiswerkvergoeding.

Gisteren werd bekend dat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een campagne lanceert om fysieke klachten door werk te voorkomen.

Bron: NOS

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Akkoord over vroegpensioen voor zwaar werk

FNV voert druk op in vroegpensioenstrijd

Schilderslonen stijgen met 2,7 procent

Bol-stagiairs krijgen vaak niet betaald

Akzo-personeel krijgt er tien of negen procent loon bij


Naar archief >