Ga naar hoofdinhoud

Conserveringsmiddelen in verf weinig innovatief


Er wordt weinig geïnnoveerd in conserveringsmiddelen voor verf. Verandering van deze stoffen, die in geringe hoeveelheden in alle vloeibare verven zitten en die potentieel schadelijk zijn voor mens en dier, is te lastig en te duur.

Dat constateert het Duitse instituut BAuA, het rijksinstituut voor arbeidsbescherming en genezing van arbeidsziekten, na onderzoek. De uitlag van dat onderzoek liggen in lijn met de verwachtingen van insiders, laat de Nederlandse VVVF, de brancheverniging van verf- en drukinktfabrikanten, weten op haar website.

Verf in vloeibare vorm moet, om niet te beschimmelen, conserveringsmiddelen bevatten. Deze middelen zijn per definitie biociden, ze zijn er immers om de schimmels te bestrijden. Biociden zijn potentieel ook gevaarlijk voor de mens. De onderzoekers concluderen dat het heel moeilijk is om een conserveringsmiddel te ontwikkelen dat geen biocide is en toch goed werkt. En ook dat de industrie die zo’n stof zou moeten ontwikkelen daar niet erg in geïnteresseerd is, omdat er maar zo weinig conserveermiddel wordt toegevoegd aan verf. Het zou daarom niet lonen om alle kosten van research op zich te nemen.

De Duitse arbeidsbeschermers hebben vastgesteld dat verf in poedervorm geen conserveringsmiddel nodig heeft. Zulke verven bestaan, ze worden op de werkplek aangelengd met bijvoorbeeld water. De verfindustrie heeft echter ook te maken met sterke restricties op de omgang met poeders. Vooral titaandioxide, dat in vrijwel alle verven zit, is in poedervorm potentieel schadelijk voor de mens.

9 reacties op “Conserveringsmiddelen in verf weinig innovatief

  • Ik zou zeggen: Kreidezeit leemverf, caseineverf of lijmverf. Allemaal in poedervorm zonder conserveermiddelen zonder titaanwit. Of gebruiksklare kalkverf, van nature ongevoelig voor schimmels en ipv titaanwit wit marmerpoeder.

  • Jan Maurits Schouten

    Kreidezeit ken ik al, hebben we ook wel eens over geschreven. (als er een mooi schilderproject mee is hoor ik het graag). Maar die Brillux Vitalijn, is die al lang op de Nederlandse markt, Bas?

    1. Jan Maurits, we hebben deze ruim een jaar in het pakket, echter uitsluitend via de fabriek op kleur gemaakt of met handmatige aankleuring met pastas.
      Komende maand kan deze ook op kleur gemaakt worden op de locaties door een innovatieve aanpassing op de kleurenmengmachines. Binnenkort gaan we daar meer over vertellen.
      Uiteraard kennen we naast de vita producten ook de silicaten zonder conserveringsmiddelen, maar die waren er al.

  • Klaas de Wit

    Verf&Inkt #50 juni 2020, pag. 13 kwam met het bericht dat met uitzondering van Duitsland, Italië en Denemarken, schilders beduidend minder om conserveringsmiddelvrije verven geven, stelt USP Marketing Consultancy.
    Vakblad SchildersVakkrant bracht in nr. 10/2004 (20 aug.) pag. 5 al een
    triest geval wat schilder Bert Niessen hoogstwaarschijnlijk overkwam door de chemische stof methyl(chloro)isothiazolinone.
    Op wat vorige reageerders naar voren brachten kan worden beaamt met een in het Schildersblad (119) ’17 nr. 10 (17 okt.), p. 58 over ‘Gezond wonen’ uit de buitenlandse literatuur waar Winkelaar een artikel bespreekt uit Der Maler 1/2017.
    Een citaat hieruit: ‘Verfproducten bevatten steeds minder oplosmiddel en er zijn al heel veel producten zonder conserveringsmiddel.’

  • Klaas de Wit

    Producten op waterbasis, zoals reinigingsmiddel, verf en cosmetica zijn kwetsbaar voor microbiële aanslag door schimmels, algen en bacteriën. Om ze houdbaar te maken en tegen micro-organismen te beschermen worden daarom geringe hoeveelheden aan conserveringsmiddelen toegevoegd. Daarvoor wordt tegenwoordig meestal gebruik gemaakt van conserveringsmiddelen uit de groep isothiazolinone. Isothiazolinone gelden als contactallergeen. Zij kunnen via direct contact met de huid, bijzonder bij een lange inwerkingstijd, overgevoelige reacties veroorzaken. Om die reden heeft de EU-commissie 2017 vastgelegd dat conserveringsmiddelen in make-up, lippenstift, mascara en andere cosmetica niet meer toegevoegd worden.
    Kennelijk vallen verfproducten niet onder deze EU-richtlijn.

    1. Wim Gerbscheid

      Ik ben ook allergisch geworden voor Isothiazolinone, helaas heb ik er niet alleen last van bij huid contact , maar ook door verdamping bij het drogen van verf. Het maakt het werken bijna onmogelijk . Volgens doktoren in het AMC , waar ik getest ben, was het een groeiend probleem..

  • Copperant Pura of Copperant Minérale.
    Afijn, velen kunnen biocidevrij leveren inmiddels.
    Prima ontwikkeling.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Minister Keijzer op BouwBeurs: ‘Meer, sneller en beter bouwen’

Verfproducent CIN neemt Hempel Industrial in Kampen over

Zonneverf voorziet elektrische auto’s van brandstof

Nieuwe Van Wijhe-conceptverf: BIOmotion70

Sik-locomotor Aalsmeer gaat paasbest de kerst in


Naar archief >