Op social media wordt het regelmatig geadviseerd: wil je je als zelfstandig ondernemer beschermen tegen de risico’s van schijnzelfstandigheid, dan doe je er goed aan om een bv op te richten en jezelf als directeur-grootaandeelhouder aan te stellen. ‘Een misvatting’, stelt Marion van Happen, CEO bij adviseur HeadFirst Group. ‘De Belastingdienst beoordeelt de aard van de arbeidsrelatie, ongeacht de juridische vorm.’
Eenmanszaak versus bv
Hoe zit het ook alweer? De Belastingdienst kent het begrip ‘zzp’ niet; fiscaal gezien wordt een zelfstandige zonder personeel gezien als een eenmanszaak of een besloten vennootschap. De ondernemer is persoonlijk aansprakelijk voor schulden van de onderneming. Bij een bv blijft deze aansprakelijkheid in principe bij de bv zelf. Een bv oprichten kan ook fiscale voordelen opleveren, omdat er andere belastingtarieven gelden. Waar je bij een eenmanszaak inkomstenbelasting betaalt in box 1, betaal je bij een bv belasting in box 2. Al worden deze belastingvoordelen pas relevant bij een minimale jaarwinst van 100.000 tot 200.000 euro.
Totaalplaatje
‘Eenmanszaak of bv spelen geen enkele rol bij de beoordeling of sprake is van schijnzelfstandigheid’, benadrukt Van Happen. ‘Het feit dat iemand via een bv werkt betekent niet automatisch dat er geen sprake kan zijn van schijnzelfstandigheid.’ Het draait uiteindelijk om het totaalplaatje van alle feiten en omstandigheden bij de uitvoering van de werkzaamheden. ‘De praktische situatie is leidend.’ Haar advies: gedraag je daadwerkelijk als zelfstandig ondernemer.
Senior advocaat arbeidsrecht Jaouad Seghrouchni van De Clercq Advocaten Notariaat legde eerder in de SchildersVakkrant al uit hoe je dat doet.