Om het kennisniveau van vakmensen hoog te houden en ervoor te zorgen dat zij fit en met werkplezier hun pensioen kunnen halen, is het nodig dat zij zich blijven ontwikkelen. Een leven lang ontwikkelen dus. Maar benutten werkgevers de middelen wel die daarvoor beschikbaar zijn?
OnderhoudNL was benieuwd en liet onderzoeksbureau BiiC onlangs ruim driehonderd leden bevragen.
Onderzoekscijfers
Bij 86 procent van de schilders- en onderhoudsbedrijven aangesloten bij de brancheorganisatie blijkt het regelmatig opleiden van hun medewerkers een prioriteit. 33 procent van maakt daar jaarlijks budget voor vrij of stelt een opleidingsplan op. Wel is het ontvangen van subsidie bepalend voor het opleiden van personeel, zegt ruim driekwart van de ondervraagden.
![leven lang ontwikkelen](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2024/09/Leven-lang-leren-724x1024.jpg)
Opleiden want…
De top vijf van belangrijkste redenen om te investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers: diensten verbeteren, betrokken medewerkers creëren, talent binnen het bedrijf behouden, verhogen van de arbeidsproductiviteit en ervoor zorgen dat medewerkers gezond, fit en met plezier tot aan hun pensioen werkzaam kunnen blijven.
Waarin schilders- en onderhoudsbedrijven dan vooral investeren? In ontwikkeling van technische vakkennis, de (verplichte veiligheidscertificeringen en gezondheid/vitaliteit. Bijna de helft van de bedrijven volgt een training het liefst gewoon op de werkvloer. Een kwart kiest voor klassikaal les en slechts 11 procent geeft de voorkeur aan online.
Opleiden, training en scholing. De meeste ondernemers van schildersbedrijven zien daar het belang van in, maar gaan er verschillend mee om. De SchildersVakkrant interviewde Niek Slots van Verhoeven Vastgoedverbeteraars (Arnhem) en Peter van de Kerkhof van ESB Advies (’s Hertogenbosch) eerder al over dit onderwerp. Lezen?