De nieuwe regeling – voor mensen die tijdens hun werk zijn blootgesteld aan giftige stoffen en daardoor ernstig ziek zijn geworden – gaat in januari van start. Een half jaar later dan voorzien, dat wel. Daartoe heeft minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid besloten omdat het meer tijd bleek te kosten alle systemen van de instanties die de regeling uitvoeren, op elkaar te laten aansluiten.
Ook mensen die longkanker door asbest of allergische astma tijdens hun werk hebben opgelopen, maken aanspraak op de nieuwe regeling. Later kunnen meer beroepsziekten op de lijst terechtkomen.
Schadeclaims
Een van de betrokken instanties is het Landelijk Expertisecentrum Stoffengerelateerde Beroepsziekten (Lexces). Dat gaat 1 juli van start. Tot de oprichting werd besloten na een rapport over de moeizame afhandeling van schadeclaims bij zulke beroepsziekten, waaraan jaarlijks zo’n 3.000 mensen overlijden. Een veelvoud van hen wordt ziek. Vaak moeten werknemers jarenlang procederen eer ze een financiële vergoeding krijgen.
In het expertisecentrum werken onder anderen deskundigen van universiteiten en medische centra samen. Zij bedenken manieren om vast te stellen of een bepaalde ziekte echt komt door blootstelling op het werk aan giftige stoffen. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Longkanker kan bijvoorbeeld komen door asbest, maar ook door roken of het inademen van fijnstof.