Daarmee kunnen energieverbruik en -kosten en de uitstoot van broeikasgassen fors worden verminderd, claimt Scientias. Deze populairwetenschappelijke website baseert zich op een in vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences gepubliceerde studie.
Dat het energieverbruik door middel van de verf flink kan worden teruggedrongen, toonden de onderzoekers in verschillende experimenten aan. Zo blijkt dat de energie die normaal gesproken wordt verbruikt om een ruimte te verwarmen, na aanbreng van de verf met ongeveer 36 procent daalde. De energie die nodig is om een ruimte te koelen, daalde met 21 procent.
Flatgebouw
Vervolgens simuleerde het team een middelhoog flatgebouw waarbij de nieuw ontwikkelde verf op de buitenmuren en de daken was aangebracht. In dit geval daalde het totale energieverbruik voor verwarming, ventilatie en airconditioning in de loop van het jaar met 7,4 procent.
Soortgelijke verven zijn vaak enkel in een metallic zilveren of grijze kleur beschikbaar. Door de genoemde effecten mogelijk te maken in meer kleuren, hopen de onderzoekers dat meer mensen voor isolerende verf kiezen.
De verf bestaat in feite uit twee afzonderlijke lagen. De eerste is een infrarood-reflecterende onderlaag, de tweede een ultradunne infrarood-transparante bovenlaag, met anorganische nanodeeltjes.
Infrarood
Wie warmte buiten wil houden, brengt de verf het beste aan op buitenmuren en daken. Het meeste infrarode licht dat de zon uitstraalt, dringt door de bovenlaag heen en wordt vervolgens door de onderste laag weerkaatst. Hierdoor wordt het niet als warmte door de bouwmaterialen geabsorbeerd. Wil je juist de warmte binnen houden, dan kun je het beste de verf op binnenmuren aanbrengen.
De onderzoekers zijn van plan hun verf in toekomstig onderzoek verder te verfijnen. ‘We overwegen nu op water gebaseerde oplossingen’, vertelt onderzoeker Jian-Cheng Lai. ‘Die zijn namelijk nog milieuvriendelijker dan de organische oplossingen die we nu gebruiken. Dat zou de commercialisering van de verf kunnen vergemakkelijken.’
Een juiste opmerking van de redactie ‘dat er al vaker publicaties zijn verschenen over verkoelende verven’.
Een ander chapiter is hoe haal je die techniek uit het laboratorium en pas je hem toe in de praktijk? En hoe schaal je op naar massaproductie?
Dat het hier gaat om een oplosmiddelhoudend product en een nogal aantal noodzakelijk aan te brengen lagen zullen eerder vermelde doelstellingen niet worden gehaald.