Het omvat een toegankelijke online tool die ondernemers door middel van een aantal gerichte vragen helpt de financieringsoptie te vinden die past bij hun specifieke situatie en behoeften.
Daarnaast biedt het platform voorlichting ter ondersteuning bij het kiezen van de best passende financieringsopties en de mogelijkheden om doorverwezen te worden naar financieringsadviseurs en (non-) bancaire financieringsaanbieders.
De FinancieringsGids is ontwikkeld naar aanleiding van aanbevelingen uit het rapport van Menno Snel en is opgesteld in het kader van het Nationaal Convenant MKB-Financiering. Dit convenant, waarin overheids- en marktpartijen samenwerken, heeft als doel om het financieringsklimaat voor het mkb in Nederland te verbeteren.
Ondernemers, vooral in het micro- en kleinbedrijf, ervaren vaak moeilijkheden bij het vinden van passende financiering, terwijl dit essentieel is voor hun groei en voor investeringen in bijvoorbeeld digitalisering en verduurzaming. Het Nederlands Comité voor Ondernemerschap speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming van de FinancieringsGids.
Snelle toegang
Voor het Nederlandse mkb, dat goed is voor 64% van de toegevoegde waarde en 73% van de werkgelegenheid in de Nederlandse economie, is het vinden van de juiste financiering cruciaal.
Met de FinancieringsGids kunnen mkb’ers nu eenvoudiger en sneller toegang krijgen tot financiering, waardoor zij beter in staat zijn te investeren in groei, innovatie en verduurzaming. Dit draagt bij aan een sterkere economie en helpt Nederland bij het realiseren van grote maatschappelijke transities.
De FinancieringsGids is ondergebracht bij KVK, met het ministerie van Economische Zaken als opdrachtgever. Dit besluit is gebaseerd op meerdere overwegingen.
KVK is een onafhankelijke partij zonder commerciële belangen, wat essentieel is voor de neutrale eerstelijns doorverwijzing naar marktpartijen. Daarnaast sluit de FinancieringsGids goed aan bij de wettelijke taken van KVK, die ondernemers al voorlichting geeft over financiering en daaraan gerelateerde onderwerpen, aldus de overheid.