‘We gaan nog één keer praten. Dan moeten ze met iets beters komen, want het geduld van onze leden is inmiddels wel op’, waarschuwt FNV Procesindustrie-bestuurder Erik de Vries. Hij doelt op het overleg van 30 januari, waarbij ook – net als bij de vier voorgaande overlegrondes – de vakbonden CNV Vakmensen en De Unie aanschuiven.
Levert dit gesprek niets op, dan volgt een ultimatum. Zo nodig mobiliseren de bonden hun achterbannen voor acties zoals stakingen. ‘U kunt ons en onze leden niet langer aan het lijntje houden’, schrijft De Unie in een brief aan AkzoNobel-directeur Kees-Jan Starrenburg.
‘De rek is eruit’
‘We doen het natuurlijk liever anders’, verduidelijkt De Vries. ‘Maar de rek is er wel uit bij de werknemers. Het bedrijf drukt al jaren de kosten. Omdat mensen niet worden vervangen komt al het werk op de schouders van steeds minder medewerkers. Ook in machines en apparatuur wordt niet meer geïnvesteerd.’
De Vries stelt dat de verfproducent, van onder meer Sikkens en Trimetal, ‘het probleem op het bordje van de werknemers legt’. Zo zou de directie eisen dat zij vijf verlofdagen verkopen, hen per kwartaal in plaats van per jaar willen inroosteren en de arbeidstijd per week willen verruimen. ‘Het bedrijf heeft door alle bezuinigingen inmiddels gewoon te weinig mensen in dienst’, beweert de vakbondsman.
Twee cao’s
De in totaal 2.500 werknemers van AkzoNobel hebben te maken met twee cao’s: die voor mensen op de fabrieksvloer en die voor het zogenoemde hoger personeel. Het chemiebedrijf wil volgens FNV de salarissen van de eerste groep verhogen met 6,5 procent en 500 euro in een jaar. Voor de andere werknemers zou het 5,5 procent en 500 euro op jaarbasis bieden.
AkzoNobel heeft hierop contact gezocht met de redactie van Schildersvak.nl: de cijfers die FNV noemt, kloppen volgens het bedrijf niet. Het concern stuurde aan op een rectificatie, maar heeft niettemin de nadrukkelijke wens in de media niet op de kwestie te reageren.
De Unie kiest voor algemenere bewoordingen: ‘Het verschil tussen wat u biedt en wat wij vragen blijft onverminderd groot.’
Koopkracht stutten
FNV is van mening dat er minimaal 10,9 procent salaris bij moet, om de ingeleverde koopkracht van Akzo-werknemers te stutten. De Unie rept van tien procent. Verschillende acties en stakingen bij concurrent PPG leverden werknemers van die Amerikaanse verffabrikant – in Nederland uitgever van de verven van Sigma, Veveo en Boonstoppel – vorig jaar tien procent extra loon op.