Ga naar hoofdinhoud

Glazen gedenkplaten hersteld na vandalisme


De in juni 2023 verwoestte glazen gedenkplaten in Dronten voor personen die aan kanker overleden, zijn mede door de vrijwillige inzet van diverse glas- en schildersbedrijven weer hersteld.

De herstelde glazen gedenkplaten Foto: KWF

Deze bedrijven rondden de montage afgelopen vrijdag definitief af. Van de 67 oorspronkelijke glazen gedenkplaten in het Wilhelminabos te Dronten waren er slechts nog twee intact.

Na overleg met de gemeente, Staatsbosbeheer en KWF Kankerbestrijding werd als snel na de verwoesting door vandalen besloten om de gedenkplek te herbouwen. Een spontaan opgezette crowdfundingsactie om de 65 verwoeste glazen gedenkstenen te herstellen, leverde al snel veel donaties op.

Het doel van de crowdfunding was om 200.000 euro op te halen. Dat bedrag was al snel binnen. Maar daar bovenop kwam de toezegging van Robert Nissink van Nissink Business Glass uit IJsselmuiden om het glas voor deze monumenten te leveren. Steinfort uit Franeker tekende al snel voor de productie.

Op de oproep van Vakgroep GLAS om je als monteur aan te melden, reageerden meerdere bedrijven. Dit waren Roordagroep Schilders, Glaszetters & Stukadoors, Buijert Zwartendijk Kampen en IJsselglas.

gedenkplek
De verwoestte glazen gedenkplaten, juni vorig jaar. Foto: KWF

Ere-monument

Het Wilhelminabos is een ere-monument voor mensen die aan kanker zijn overleden. De aanleg van het bos startte in 2000. Na twintig jaar staan er op de grond ruim 25.000 zogenaamde Gedenkbomen. Op een centraal punt staan glaspanelen met de namen van mensen erop.

“Dat bos symboliseert het leven. Het groeit, biedt beschutting, sterft af en geeft daarmee leven door. Het bos biedt ook rust en ruimte voor onze herinneringen, voor vreugde, voor verdriet”, schrijft KWF op haar site over het bos.

“De namen van dierbaren zijn op een brute manier weggeslagen. Dat is echt vreselijk”, reageerde woordvoerster Annebel Schipper van KWF Kankerbestrijding vorig jaar. “Het is gewoon niet te bevatten dat een gedenkplaats waar nabestaanden en lotgenoten zo veel steun aan hebben, op een dergelijke manier kapot is gemaakt.”

Gerlof Reijneker van Steinfort post op LinkedIn: “Mooi om op deze manier de herstelkosten voor KWF Kankerbestrijding laag te houden. En te zien dat het overgebleven geld van eerdere acties, in overleg met de initiatiefnemer, wordt besteed aan diverse doelen van KWF.”

Bron: Glas in Beeld

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


AGC investeert in nieuwe Fineo productielijn

Wisseling van de wacht bij Pieterman Groep

Geluk Groep neemt Snepvangers Glas over

Isolatieglas-subsidie per 1 januari omhoog

Glashersteller Glaspunt neemt branchegenoot over


Naar archief >