Ga naar hoofdinhoud

Goed scorend Soudal: duurzaamheid steeds belangrijker


De Belgische fabrikant van kitten, lijmen en isolatieschuim Soudal heeft in 2021 een zeer goed jaar gedraaid. Uit het pas gepubliceerde jaarsverslag blijkt dat het bedrijf bij een omzet van 1,1 miljard euro een winst van 54,7 miljoen boekte. Ook is er steeds meer aandacht voor duurzaamheid.

De omzet staat op een recordhoogte, CEO Dirk Coorevits (foto) formuleerde de ambitie om een miljard omzet te draaien in 2011, toen het bedrijf nog ‘maar;’ 400 miljoen euro omzette. Het jaarverslag zelf levert geen data om te analyseren waarmee die omzet vooral gehaald wordt. Gesteld wordt dat het voor het grootste gedeelte komt door een toename van het aantal verkopen en het stijgen van prijzen. Daarnaast neemt Soudal gemiddeld per jaar tenminste één bedrijf over. In 2021 werd een fabrikant in de Arabische Emiraten overgenomen en een productiefaciliteit in Bergen-Op-Zoom (de Momentive Silicone Manufactoring Plant, met 32 productiemedewerkers).

Voor de sportliefhebbers: inderdaad trekt Soudal zich terug als hoofdsponsor van de Lotto Soudal wielerploeg. Het bedrijf blijft wel tal van sporten sponsoren, waaronder voetbal, ook nog steeds het wielrennen en sinds dit jaar nieuw: de golfsport.

Duurzaamheid staat bij Soudal steeds meer centraal. Dat wordt in het verslag enerzijds uitgelegd als een logische keuze om een meer gericht merkbeleid te voeren. Het merk Soudal wordt steeds meer benadrukt en bij een modern merk hoort een duurzaamheidsverhaal. Anderzijds heeft de chemiereus ook veel stappen gemaakt: meerdere fabrieken hebben zonnepanelen of andere hernieuwbare energiebronnen. De fabrieken zijn ook steeds materiaalefficiënter gaan werken en hergebruiken materiaal waar het kan. De hoeveelheid en de milieubelasting van het verpakkingsmateriaal is stevig teruggedrongen, zowel door kokers dunner uit te voeren en/of van hergebruikt plastic te maken, als door minder materiaal te gebruiken om de zendingen in te verpakken.

Meerdere lijmen, kitten en schuimen zijn inmiddels van oplosmiddel- naar waterbasis omgezet. Echte uitdagingen zitten nu nog in het recyclen van het kitmateriaal zelf, dat moeilijk chemisch te scheiden is. Ook werken de onderzoekers van het bedrijf, dat in 1966 is opgericht door Vic Swerts, die nog steeds actief betrokken is, aan het vraagstuk van losmaakbaarheid: om bouwmateriaal te hergebruiken moeten gebouwen eenvoudig uit elkaar te nemen zijn. Lijmen en kitten zijn juist bedoeld om bouwdelen met elkaar te verbinden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Bijna 86.000 ton vlakglas ingezameld in 2024

Nieuwe Van Wijhe-conceptverf: BIOmotion70

Duurzaam onderhoud: corporaties aan zet

Online special: Vlakglas volop in beweging

OnderhoudNL: ‘Investeer in overbelast elektriciteitsnet’


Naar archief >