De online-sessies zijn gratis voor abonnees van de bouwbladen van Eisma Bouwmedia (Het Houtblad, Houtwereld, Bouwwereld, Aannemer, Zo!Bouw, ArchitectuurNL, Installatie, SchildersVAK, SchildersVakkrant, Eisma’s Schildersblad). Anderen betalen 50 euro per webinar (of 125 euro voor alle drie). Te bestellen via de webshop op deze site (abonnees loggen in op hun eigen site en bestellen daar).
Webinar 1: houtskeletbouw
Het eerste webinar gaat over houtskeletbouw, HSB. Het is de meest en verst ontwikkelde houtbouwsector in ons land. Veel HSB-fabrikanten zijn de weg van de industriële woningbouw opgegaan.
Mariëtte Willems geeft een overzicht van de branche en haar mogelijkheden, waaronder de kwaliteitsgaranties die gegeven worden. Willems werkte bij adviesbureaus, toeleveranciers en een bouwbedrijf. Nu is zij adviseur techniek en regelgeving bij de Nederlandse Bond voor Timmerfabrikanten, alwaar zij ook secretaris is van de sectie houtbouwsystemen.
Henk Geertsma gaat in op de (on)mogelijkheden van houtskeletbouw: er zijn meer vormen en bouwhoogten mogelijk dan veel mensen denken. Geertsma is als constructeur verbonden aan Boorsma Consultants.
Harry Kurzhals geeft uitleg over het ontwerp van Juf Nienke, een appartementencomplex met betaalbare huurwoningen die op dit moment gerealiseerd wordt in Amsterdam op basis van stapeling van modules van HSB. Kurzhals is als architect verbonden aan SeARCH Architecture. Waarom kiest SeARCH na Hotel Jakarta en basisscholen Klein Amsterdam en Het Epos voor HSB in plaats van CLT?
Webinar 2: post-and-beam
De manier van bouwen die je geen houtskeletbouw meer kunt noemen, terwijl het wel werkt met een constructief skelet van gelamineerde balken, al dan niet in samenspel met CLT. De bouwwijze wordt wel vakwerkbouw of post-and-beam genoemd.
Geert Ravenshorst geeft een introductie op deze bouwwijze, de inzet van het materiaal, de krachten die het kan opvangen en hoe er mee te construeren. Hij werkt als universitair docent aan de TU Delft in Engineering Structures Biobased Materials and Structures.
Niels Castelein gaat in op de constructie van het beroemdste voorbeeld van deze bouwwijze, het regerend hoogste houten gebouw ter wereld, Mjøstårnet in Noorwegen. Is post-and-beam de beste methode om hoge houten gebouwen te realiseren? Castelein is constructief ingenieur bij Sweco Nederland waar hij zich concentreert op houtbouw.
Roderik van der Meulen vertelt over de uitdagingen bij de constructie van het houten skelet van het Entreegebouw van het Koning Willem 1 College. Door toepassing van een post-and-beam constructie werden grote vrij indeelbare ruimten gecreëerd. Van der Meulen ontwierp het gebouw als architect bij Nieuwe Architecten.
Webinar 3: CLT
Het is geweldig materiaal dat, al bestaat het al best een tijdje, de charme heeft van nieuwe, ongekende mogelijkheden. Kan je er álles mee bouwen? En waar moet je dan op letten?
Theo Geuijen vertelt over de vertaalslag tussen ontwerp, constructietekeningen en daadwerkelijke productie van CLT. Kruislaaghout wordt machinaal en industrieel precies op maat gesneden. Het moet in één keer goed gaan. Geuijen is eigenaar van Constructie Adviesbureau Geuijen, gespecialiseerd in deze vertaalslag.
Tim Vermeend ligt toe dat de ene leverancier van CLT niet de andere is. Ze leveren verschillende maten, afhankelijk van de grootte van hun machines, en beschikken over verschillende boren en freestechnieken. Met die verschillen moet een ontwerper gedegen rekening houden. Hij/zij kan er ook gebruik van maken. Vermeend is eigenaar van Urban Climate Architects in Delft, dat een groot aantal gebouwen in CLT realiseert.
Jasper Kerkhofs vertelt over de praktijk van het monteren van gebouwen van CLT. Daar wordt weleens te licht over gedacht. Als het weer goed is en de voorbereiding perfect, is het inderdaad een kwestie van monteren. Maar Kerkhofs, eigenaar van CLT-montagebedrijf Javi Houtbouw, heeft niet voor niets altijd buitenmodel kettingzagen en tal van speciale schroeven bij zich.
De webinars kunnen live en interactief worden gevolgd. Ze worden uitgezonden vanuit Studio Eisma in Doetinchem, gepresenteerd door Jan Maurits Schouten, hoofdredacteur van Het Houtblad.