Van kitnaden vervangen in de badkamer tot houten kozijnen schilderen. Je hoeft ruim driekwart van de huiseigenaren niet te vertellen welk onderhoud er nodig is aan hun woning; dat weten ze precies. Alleen aanpakken ho maar. Vooral gevelonderhoud (43 procent) en onderhoud aan het dak (23 procent) worden uitgesteld.
Niet verstandig, volgens Jeroen Buitenhuis, expert wonen van Centraal Beheer. “Door klimaatverandering zien we steeds extremer weer. Een flinke storm of hoosbui kan grote lekkage veroorzaken als je dakpannen niet lekker aansluiten, je dakgoot verstopt is of de voegen van je gevel poreus zijn. Goed woningonderhoud wordt dus steeds belangrijker.”
Kostenplaatje
Waarom dan dat uitstelgedrag? Stijgende kosten zijn in 40 procent van de gevallen reden voor uitstel van onderhoud. Uit eerder onderzoek van Centraal Beheer bleek dit ook een drempel voor verduurzamen. “Maar investeren in je huis blijft een goede keuze op de lange termijn. En gelukkig zien we dat Nederlanders hun huizen nog steeds blijven verduurzamen. Meteen een mooie gelegenheid om wat onderhoud te (laten) plegen. Pak bijvoorbeeld de kozijnen aan.”
Echte doe-het-zelvers
Of ze daar vakmensen voor inschakelen, is de vraag. Nederlanders blijken voor veel woningonderhoud echte doe-het-zelvers. Zo onderhoudt 60 procent van de huiseigenaren zelf de dakgoot. Ook kitwerk vervangen in de badkamer (57 procent) en houtwerk schilderen (51 procent) doen ze zelf. Lastigere klussen, zoals dakonderhoud (26 procent), schoonsteenvegen (20 procent) en cv-ketel controle (7 procent), worden liever overgelaten aan professionals.