De uitkering is het resultaat van besprekingen tussen werknemersvertegenwoordiger LBV en ondernemersvereniging OnderhoudNL over de cao (collectieve arbeidsovereenkomst). Normaal worden die gevoerd rond oktober en is de uitkomst in december bekend, nu wilden partijen een aantal ontwikkelingen en cijfers afwachten. Wat het overleg onzeker maakte was de vraag welke invloed de coronacrisis gaat hebben op het werkaanbod in de onderhoudssector. Vastgoedonderhoudspartijen hebben bijvoorbeeld van hun opdrachtgevers, de corporaties, te horen gekregen dat er maar weinig loonsverhoging mag worden doorberekend. Er is bij de afspraken dan ook niet voor een structurele loonsverhoging gekozen. Maar dus wel voor deze eenmalige uitkering van 2,35 procent.
Alle schilders in loondienst
De CAO Schilders-, Afwerkings- en Glaszetbedrijf is ‘algemeen verbindend’ wat betekent dat alle schildersbedrijven de uitkering dienen te betalen, ongeacht of ze nu wel of niet bij OnderhoudNL zijn aangesloten.
Voor de hoogte van de uitkering is het dus van belang hoeveel maanden de schilder in juni voor zijn huidige werkgever heeft gewerkt. OnderhoudNL-onderhandelaar Joachim van Olst ligt toe: ‘Deze afspraak is gunstig voor schilders die in deze winter een periode in de WW zitten. De maanden ervóór tellen dus mee evenals de maanden erna.’ Minder gunstig is het voor schilders die afgelopen jaar van werkgever zijn veranderd, hun huidige werkgever hoeft alleen over het bij hem verdiende loon te betalen.
Uitkering voor uitzendkrachten?
CORRECTIE OP EERDER BERICHT_De eenmalige loonuitkering zou, volgens Van Olst, ook moeten gelden voor schilders die voor uitzendbureau’s werken, voor zover die schilders de CAO SAG hanteren. Schilders die voor een uitzendbureau werken vallen onder de uitzend-cao, maar vaak wordt de CAO SAG wel gevolgd.
Dat ons werk altijd al onder gewardeerd is, wordt nu voor ons hier mede bevestigd door de grote opdrachtgevers/ klanten. Door ons geen structurele loonsverhoging te gunnen, maar een eenmalige uitkering, die nota bene door de werkgever betaald dient te worden! Dank u.
Beste S Childer. Dit heeft niets met de opdrachtgevers te maken. Het is een loonafspraak tussen de werkgevers en de werknemers. Die hebben gezamenlijk besloten dat er geen structurele loonsverhoging in zit.
Kunt u mij vertellen welke werknemers deze loonafspraak met de werkgeversorganisatie heeft geregeld ? Onderhoud.nl ? Daar zitten geen werknemers tussen..
De LBV, die vertegenwoordigt wettelijk de werknemers, al zijn er niet veel schilders lid van.
Ik werk nu voor t derde jaar bij hetzelfde bedrijf. Alleen de 1e 2 jaar in dienst van het uitzendburo. Nu in vaste loondienst dus krijg maar een schijntje begrijp ik?
Een schijntje, dat is maar hoe je het zelf ziet. Zo te lezen heb je recht op 2,35 procent over de volle 12 maanden dat je voor je huidige baas gewerkt hebt.
Bedoel dat ik in januari in vaste dienst ben gekomen… Jaren daarvoor in dienst bij het uitzendbureau
Ja dan telt het idd pas vanaf januari, al hoor ik dat er over de precieze details nog gesproken wordt.
Vind het best wel scheef… Werk gewoon bij hetzelfde bedrijf
We worden al sinds de lbv en onderhoud nl tijd besodemieterd door deze club…
Dan is het nog een schijntje
Klopte helemaal
Als ik verdiend €4000 bruto per maand dan krijg ik eenmalig €100 bruto?
Cinar: 4000x 12, en daar het percentage over is 48.000×2,35%=1128 bruto. In het geval je dus al die tijd (bij dezelfde baas) dit salaris gekregen hebt.
Het is toch wel te hopen dat het bruto bedrag neto wordt uitgekeerd zodat we eens een keer gewaardeerd worden.
week 22 ben ik gestopt bij mij oude werkgever en ik ben week 23 gestart bij mijn huidige werkgever.
Ik krijg dus in week 25 2 weeklonen van m’n oude werkgever en 2 weeklonen van mijn huidige werkgever.
kan ik de 2,35% jaarsalaris ( min de 2 weken dat ik nu ergens anders werk) verwachten van mijn vorige werkgever?
Kom op jongens wordt lid van een echte club cnv /fnv je wordt gewoon in de malingen genomen door onderhoud nl en Lbv daar heb je jarenlang ik al 42 jaar voor gewerkt laten gewoon gaan voor een goed cao waar we gewaardeerd worden
De baas van mijn man weigerd deze bonus te betalen. Hij beweerd dat dit niet verplicht is als er naar zijn zeggen geen geld voor is. Nu praat hij vaak over de goede zaken dus lijkt me sterk….
Wat te doen?
Als er geen geld voor is kan hij zijn bedrijf beter opdoeken. Hij is het verplicht volgens de cao. Dat kun je bij de rechter afdwingen. Vakbonden kunnen je daar bij helpen. Moet je meestal wel lid van zijn.
Dankje. Wij zijn bij het FNV. Zal daar informeren.
Waarom word het uitgekeerde bedrag belast als vakantiegeld?? Nu houd je er nog niks aan over! Kan iemand mij dit uitleggen?
Laten ze 55 plussers dan ook in de schilders C.A.O. 90% doorbetalen, helaas niet voor schilders want die vallen van 2016 niet onder de bouw C.A:O Bedankt vakbonden voor het afbreken van ons schilders C.A.O
Laten ze 55 plussers dan ook in de schilders C.A.O. 90% doorbetalen, helaas niet voor schilders want die vallen van 2016 niet onder de bouw C.A:O Bedankt vakbonden .
Heb ik recht op de eenmalige uitkering..als ik onder de cao..van ABU val..gr
Dag Frank, Dat is schemergebied. In principe niet. De ABU volgt de een aantal basiszaken in de Schilders-CAO, maar juist niet zaken als eenmalige uitkeringen. Er zijn wel schildersbedrijven die hun uitzendkrachten niet willen achterstellen en ze dus dezelfde uitkering geven. Maar zover ons bekend zijn ze daar niet toe verplicht.