Een aanzienlijk deel van de ondervraagden is nog altijd zeer gehecht aan het kerstpakket, ontdekte Panelwizard dat het onderzoek uitvoerde. Geen eindejaarsgeschenk krijgen, is een deceptie voor bijna 30 procent van de werknemers. Vooral jonge mannen onder de 40 jaar vinden het jaarlijkse cadeau een belangrijke blijk van waardering.
Toegevoegde waarde
Tegelijkertijd twijfelt één op de drie werkende Nederlanders aan het nut van de klassieke doos met geschenken. Mannen zijn het meest kritisch: bijna 40 procent van hen ziet de toegevoegde waarde er niet van in, tegenover 25 procent van de vrouwen. Wie het kerstpakket wél kan waarderen, kijkt dan weer met argusogen naar de inhoud. De ragout en paté lijken in elk geval hun langste tijd te hebben gehad.
![kerstpakket tabel mannen versus vrouwen](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2024/07/Kerstpakket-3-1024x609.jpg)
Goede doel
Om die reden zijn vooral hoogopgeleiden (41 procent) bereid om hun kerstpakket aan een goed doel te schenken. Onder praktisch en middelbaar geschoolden geldt dit voor respectievelijk 29 procent en 33 procent van de respondenten.
![kerstpakket tabel hoogopgeleiden](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2024/07/Kerstpakket-1-1024x612.jpg)
Kerstborrel
Overweeg je om dit jaar geen kerstpakket te geven? Extra uitpakken tijdens de kerstborrel is dan een goed idee, blijkt uit het onderzoek. 19 procent van alle werkenden – voornamelijk jongeren – geeft namelijk de voorkeur aan een kerstborrel boven een geschenk of pakket.
![kerstpakket tabel kerstborrel](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2024/07/Kerstpakket-2-1024x612.jpg)
Hoe zit het ook alweer met de belasting en fiscale regels voor het kerstpakket?
Ook in 2024 hebben werkgevers te maken met de Werkkostenregeling (WKR). Een fiscale regeling waarmee je bepaalde vergoedingen en verstrekkingen, zoals kerstpakketten, fietsen of bedrijfsuitjes, belastingvrij aan werknemers kunt geven. Tot een bepaald percentage van de totale fiscale loonsom van alle werknemers welteverstaan. Die zogeheten ‘vrije ruimte’ is voor 2024 vastgesteld op 1,92% van de eerste €400.000 van de totale loonsom. Voor het bedrag boven de €400.000 komt de vrije ruimte op 1,18%.