Door deze keuze winnen de bruggen volgens de gemeente aan betekenis en identiteit. Ook leveren ze dan, meer dan nu, een zichtbare bijdrage aan de geschiedenis en historische gelaagdheid, vindt het stadsbestuur.
De bruggen worden tot op heden periodiek in de groene en witte verf gezet. Dit gaat ten koste van historische zeggingskracht, vindt Erfgoed Leiden en Omstreken. Dit regionale kennis- en archiefcentrum liet daarom tussen 2015 en 2018 kleuronderzoek doen bij een aantal bruggen in de binnenstad.
Oude foto’s, archiefmateriaal en van de bruggen geschraapte verfmonsters leidden zo tot het rapport Leidse bruggen bekennen kleur. Daar vloeiden weer kleuradviezen uit voort. Zo werd bij de Grote Havenbrug al eens een proefvak aangebracht met een nieuwe verflaag in een blauwe kleur.
De gemeente trekt geen extra geld uit voor het schilderen van de bruggen. Bij de volgende regionale onderhoudsbeurt krijgen ze simpelweg de oorspronkelijke kleuren terug. Bij sommige bruggen is dit al gebeurd.
In 2018 was er al protest toen de gemeente de Rembrandtbrug van een bruinrode verflaag wilde voorzien. Een speciaal opgetuigde actiegroep pleitte voor crèmewit. Uiteindelijk werd het taan, een bruingelige kleursoort.