Ga naar hoofdinhoud

Mkb-bouwbedrijven zien winst dalen


Het midden- en kleinbedrijf heeft over 2022 gemiddeld een flink lagere winstgroei laten zien dan in voorgaande jaren. Voor de bouw was de winstontwikkeling voor het eerst in jaren negatief. Dit blijkt uit een analyse van accountantsorganisatie SRA van de jaarrekeningen van meer dan 7.000 mkb-bedrijven.

Bron: SRA-Branche in Zicht

De omzet van mkb-bedrijven in de bouwsector steeg met bijna 10 procent, terwijl de winst met ruim 14% daalde. De branche lijkt zich op te moeten maken voor een krimp in 2023 en het volgend jaar.

Paul Dinkgreve, bestuurslid van SRA, maakt zich grote zorgen over het mkb. “Als bedrijven nog meer winst moeten inleveren en lenen bovendien steeds duurder wordt, staan de investeringen onder druk, mede gezien het feit dat in het afgelopen jaar al minder ondernemingen kredietwaardig waren.’

Bouw blijft achter bij mkb-gemiddelde

De omzetgroei in de bouw van bijna 10 procent was veel sterker dan in 2021 (bijna 5 procent), maar dit lijkt vooral te komen door de hoge inflatie. De bouw blijft hiermee achter bij het mkb-gemiddelde van ruim 13 procent. De winstdaling van ruim 14 procent volgde op een winstgroei van ruim 7 procent in 2021. Ook in dit opzicht blijft de branche achter bij het mkb-cijfer (1,5 procent groei). De ontwikkeling van de brutomarge was weliswaar positief (2,7 procent), maar kon het mkb-gemiddelde van 6,6 procent evenmin bijbenen.

Loonkosten stijgen relatief beperkt

Uit de cijfers van SRA blijkt dat de personeelskosten in de bouw in 2022 met bijna 7% zijn gestegen. Deze toename was minder sterk dan in 2021 (7,7%) en ook minder sterk dan gemiddeld in het mkb (ruim 10%). De loonkosten zijn met ruim 3% toegenomen, min of meer in lijn met een jaar eerder. In het mkb stegen de loonkosten gemiddeld met ruim 5%.

Vooral microbedrijven voelen druk

Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, deelt de zorgen van SRA-bestuurder Paul Dinkgreve. Vooral als het gaat om het kleinere mkb. Het merendeel van het mkb bestaat uit microbedrijven. Uit de analyse van SRA blijkt dat de winstontwikkeling juist in dit segment onder druk staat. 57 procent van de bedrijven met een omzet tot 1 miljoen euro heeft de winst vorig jaar zien dalen. Bij bijna 40 procent ging het zelfs om een krimp van 50 procent of meer.

‘Bij deze bedrijven zit innovatie vaak in de genen en zij hebben de potentie om gezond te groeien en goede oplossingen te zoeken en te vinden voor alle grote vraagstukken die er liggen’, zegt Vonhof in het SRA-Rapport. ‘Maar voor deze ondernemers wordt het steeds moeilijker en duurder om aan financiering te komen voor alle noodzakelijke ontwikkelingen die in aantocht zijn.’

‘Belangrijke wetgeving moet doorgaan’

Volgens Vonhof is het cruciaal dat de lasten voor ondernemers met Prinsjesdag nu niet verder worden verhoogd. ‘Dat het kabinet is gevallen, mag niet leiden tot verdere vertraging van de aanpak van de grote problemen die er spelen ten aanzien van klimaat, stikstof en op de arbeidsmarkt. We gaan er dan ook van uit dat belangrijke wetgeving doorgang vindt en behandeld blijft worden nu het kabinet demissionair is.’

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Eisma ontwikkelt digitale Pocketguide voor BouwBeurs

FinancieringsGids moet ondernemer ondersteunen

Slimme hulpmiddelen voor schildersbranche

Website biedt mbo-leerbedrijven tips en tools

Ondernemers bezorgd over stabiliteit politiek


Naar archief >