Het gaat om een tweejaarlijkse training voor gevorderden. De belofte is dat zij uitgroeien tot expert. ‘Ook leer je kosten en tijd besparen bij wat je doet’, zegt Dave Flinterman van Spray Support.
Nick Polm van De Betere Schilder: ‘De markt voor spuitwerk groeit enorm. Nadelige gevolgen hiervan zijn prijsstunters en de verwatering van kwaliteit. Daarnaast zegt het niveau van een vakschilder niets over het niveau van zijn verfspuitwerkzaamheden. Met andere woorden: een goede schilder is nog geen goede verfspuiter.’ Het certificaat scheidt niet alleen het kaf van het koren, maar staat volgens de initiatiefnemers ook voor continue ontwikkeling.
Telkens opnieuw verdienen
Sterker: het keurmerk moet elke twee jaar opnieuw worden verdiend en kan in het slechtste geval worden afgenomen. ‘Dat doen we om de kwaliteit echt hoog te houden’, verklaart Polm. ‘Je moet de training blijven volgen.’
Elke schilder die zichzelf als een ervaren spuiter beschouwt, mag meedoen. Ongeacht de pomp die hij gebruikt en of hij/zij nou werknemer is of zelfstandige. Aangesloten zijn bij De Betere Schilder is niet nodig. Wie dat wel is, krijgt evenwel 180 euro korting op de jaarlijkse prijs van 450 euro voor de certificering.
De Betere Schilder stelt gecertificeerde bedrijven specifieke algemene voorwaarden voor spuitwerkzaamheden in het vooruitzicht. Net als een servicecontract voor de benodigde apparatuur, inclusief leenpomp, en een eigen risico-inventarisatie & -evaluatie (RI&E). Geld verdienen met spoelwater behoort volgens Polm eveneens tot de mogelijkheden.
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2024/03/thumbnail_verfspuitlogo-def-1024x658.jpg)
Logo met twist
‘Betere spuiters’ zullen te herkennen zijn aan het bekende beeldmerk van De Betere Schilder. Maar dan met een twist: blauw in plaats van oranje en met de subtiele afbeelding van een spuitpistool.
‘Uit een enquête onder onze ruim 650 leden is gebleken dat zeventig procent een spuit heeft of weleens heeft gespoten’, vertelt Polm. Volgens hem is er veel animo voor de nieuwe training. ‘Mensen staan te trappelen’, beweert hij zelfs. ‘We hebben ons plan in de week gelegd bij schilders en goede verfspuiters geven aan dat zij het fijn vinden zich meer te onderscheiden van anderen.’
Ben geen ervaren spuiter maar wil wel graag leren waar kan ik me dan aanmelden
Bij De Betere Schilder, Auke: https://www.betereschilder.nl/verfspuitbedrijf
Verscheidene spuitleverancier hebben traininingsfaciteiten en opleidingsruimten zo heeft WSB Finishing Equipment in samenwerking met Wagner in Utrecht al in 2011 een pand hiervoor betrokken.
Een andere in opkomstzijnde is het virtuele verfspuiten waar ROC Rivor Geldermalsen een voorloper is. Hierbij wel de aantekening dat het niet de ervaring van het spuiten met verf vervangt.
Het is voor de spuiter in spe nuttig zich eerst te verdiepen in de elementaire beginselen van het spuiten. Om daarna te bekwamen in de verschillende spuitspecialisaties. Zo is het spuiten van een herstelde autoschade of een vliegtuig – waar op de micron wordt gespoten – wat anders is dan het spuiten in de bouw met spac/muur- en lakverven.
Om dan nog maar niet te spreken over de grote verscheidenheid aan spuittechnieken en apparatuur die er momenteel bestaan.
Zodoende geeft iedere branche die op enigerlei wijze spuitwerkzaamheden verricht intern spuitopleidingen met ingehuurde specialisten zoals van het ION (Vereniging Industrieel Oppervlaktebehandelend Nederland) het in hun opleidingspakket hebben. De FOCWA voorziet de autobranche in deze hoedanigheid.